Van aki babonás, van aki nem. Sokan hisznek a népi hagyományokban, és legalább annyian tartják butaságnak. Ám akármiben is hiszünk, érdekes lehet elolvasni, hogy a régi hiedelmek szerint például mi vonatkozik Luca napjára.

A magyar néphitben Luca egy csúnya, öreg boszorkány, kinek feladata a rontás és a büntetés. A hagyomány szerint mindenki pórul jár, aki nem tartja be a gonosz boszorka szabályait, így érdemes tudnunk, hogy pontosan mivel állunk szemben. 

Hölgyek, a mai napon nem szabad dolgoznunk

Ugyanis aki mégis csak a munka közelébe merészkedik, az magára haragítja Lucát. Nem csak a munka tilos, hanem a sütés és a mosás is. Az előbbiért cserébe a boszorka ráül a lapátra és tönkreteszi az ételt, az utobbiért pedig kővé dermeszti a rendbontó asszonyt. 

Íme a legismertebb Luca napi boszorkányságokForrás: DPA/AFP/Frank May

Tüzet gyújtani és varrni is tilos, ugyanis aki tűt és cérnát vesz a kezébe, szintén galibát okozhat magának: Luca bevarrja a tyúkok fenekét, így oda lesz a friss tojás. Aki viszont a kedvébe szeretne járni, az üldögéljen vagy feküdjön minél többet a mai napon, mert így jobban tojó tyúkokat szerezhetünk magunknak. 

Butaság áldozatává válik az, aki szőni vagy fonni mer a mai napon. Aki így cselekszik, annak fonalát Luca kóccá változtatja, és a szövő asszony esze helyére azt tölti be. 

Szerelmi jóslatok készítésére azonban nagyon is alkalmas a híres december 13-a. A lányok Luca-cédulákat készíthetnek, 12 darabot, melyek közül minden nap egyet tűzre kell dobni. A cédulákon egy-egy férfi névnek kell szerepelnie, és amelyik legény cédulája túléli a forró lángokat, az lesz a jövendőbelink.

Egy disznóólhoz is érdemes ellátogatni ma, hiszen ott is megtudhatunk egy keveset a jövőnk párkapcsolati alakulásait illetően. Zörgessük meg az ól ajtaját vagy tetejét, és hallgassuk a disznó reakcióját: ha az állat csendben marad, akkor hamarosan férjhez megyünk. Ha viszont röfögni kezd, akkor annyi évig nem talál meg minket a szerelem, ahányat röffentet a párosujjú patás. 

Hagymahéjak az időjárás megjövendölésére 

Ha szeretnénk tudni, hogy milyen időjárás lesz a jövő évben, akkor pucoljunk meg egy hagymát, és válasszunk külön 12 hagymaréteget. Mindegyikbe szórjunk egy kis sót, és amelyik hagymahéj a legtöbb vizet ereszti, az a hónap lesz a legcsapadékosabb a jövő évben.