Nem tudott elmenni mosdóba, bepisilt a híres paralimpikon

mosdó Anne Wafula Strike paralimpikon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A három órás vonatút alatt nem tudott elmenni mosdóba a brit paralimpikon, mivel nem volt a mozgássérültek számára megfelelően kialakított illemhelyiség. Mást nem tehetett Anne Wafula Strike, bepisilt. A megalázó helyzet ellenére úgy érezte, nem maradhat csendben, mert az egyik legalapvetőbb jogától fosztották meg, és a méltóságától.

Megalázó helyzetbe került a brit paralimpikon, Anne Wafula Strike, amikor egy atlétikai konferenciáról tartott hazafelé vonattal. Mosdóba kellett volna mennie, de kiderült, a szerelvényen nincsen olyan, amit használni tudna. A mozgássérültek számára kialakított illemhelyiség nem volt üzemképes állapotban, a többit pedig nem tudta megközelíteni kerekesszékével.

A vonaton dolgozó egyik alkalmazott felajánlotta a paralimpikonnak, hogy szálljon le az egyik állomáson, és használja az ottani mosdót, majd várja meg a következő vonatot, de ez a terv is meghiúsult. A megállóban ugyanis nem dolgozott olyan ember, aki segíteni tudott volna leszállni a sportolónak.

Mivel nem bírta már tovább, Anne Wafula Strike bepisilt.

Hazatérve lezuhanyozott, és órákon át zokogott.

Teljesen megfosztottak a méltóságomtól. Szeretném megkérdezni a vasúttársaságtól, hogy mikor kaphatom vissza?

Mint fogyatékossággal élő személy, rengeteget dolgoztam azért, hogy magabiztos legyek" - mondta a sportoló. Hozzátette, a mosdó használata az egyik legalapvetőbb emberi jog, amit nem tudott érvényesíteni. A megalázó helyzet ellenére úgy döntött, elmondja történetét, mert sok mozgássérült szenved némán az ilyen esetek miatt -írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.