A viharos szél szétzúzza a jégtakarót: nagyon veszélyes a Balaton jege

Forrás: MTI/Máthé Zoltán -
jég Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Balaton jege nem alkalmas jelenleg a korcsolyázásra, mégis sokan merészkednek rá. Nem érte még el a kellő vastagságot, ráadásul a viharossá fokozódó szél széttöri a jégtáblákat.

Egyáltalán nem biztonságos a Balaton jege, ahogy a Velencei-tó jégborítása sem. Annak ellenére, hogy bármikor beszakadhat, sokan korcsolyáznak a befagyott hazai tavakon. Siófokon szerdán a nyílt vízen 6-8 centiméter jégvastagságot mértek. A feltámadó szél miatt megindult a jégzajlás, amelynek erősödésére kell számítani csütörtök hajnaltól.

Feltorlódott jégtáblák a siófoki mólónál 2017. január 4-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez azt jelenti, hogy a viharossá fokozódó szél megtöri a jégtáblákat, ezért még kevésbé alkalmas a sportolásra. A lehűlés miatt a jégtavak (ahonnan a szél elfújta a jégtakarót) újrafagynak, ami miatt egyenetlen lesz a Balaton jégborítása, ezért pedig még veszélyesebb rajta tartózkodni. A Velencei-tó jégfelülete szintén nem alkalmas még a biztonságos sportolásra. A tavak jegén csak abban az esetben szabad tartózkodni, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad illetve nem mozog, és akkor is csak azokon a helyeken, melyek nem esnek tiltó rendelkezések alá - írja az MTI. A hét vége felé egyébként szibériai hideg várható: pénteken -15, szombaton pedig -20 fok is lehet.

Két kislány halálát okozta négy magyar férfi Angliábanhttp://www.life.hu/news/20170105-halalos-baleset-angliaban-kes-kislany-eletet-vesztette.htmlSzörnyű tragédia történt az angliai Oldhamben, még szilveszterkor: négy magyar férfi halálra gázolt két kislányt, amikor azok éppen átkeltek az úton. News--Tragédia! 40 évesen halt meg a tévésztárhttp://www.life.hu/news/20170104-dan-kay-40-evesen-halt-meg-a-survivor-reality-sztarja-volt.htmlDan Kay 2008-ban a CBS "túlélőreality-jének" tizenhetedik évadában, a Survivor: Gabonban szerepelt, onnan ismerhették a nézők. News--Szívszorító! Nem teljesült Klapka György utolsó kívánságahttp://www.life.hu/news/20170104-klapka-gyorgy-utolso-kivansaga-nem-teljesult.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszémolt, néhány nappal születésnapja után otthonában hunyt el Klapka György. Kiderült, az Aranyembernek nem teljesült az utolsó kívánsága.News--Íme, a legkínosabb újévi visszaszámlálás: mindenki búsulthttp://www.life.hu/news/20170104-ausztral-tevecsatornae-az-ujev-legkinosabb-visszaszamlalasa.htmlAz újév általában az ünneplésről és vidámságról szól. Az emberek önfeledten köszöntik a következő esztendőt, de nem az ausztrál tévécsatornánál. Itt volt a tévék történetének legkínosabb visszaszámlálása, a statiszták ugyanis olyanok voltak, mintha temetésre készültek volna buli helyett. NewsOrigoKörözött bűnöző volt a Fülöp-szigeteken lelőtt férfihttp://www.life.hu/news/20170104-koroztek-a-magyar-ferfit-aki-a-fulop-szigeteken-elt.htmlM. Dánielt hihetetlen okok miatt lőtte agyon egyik szomszédja, ám mostanra kiderült: az áldozat egy körözött bűnöző volt. NewsThinkstockEgy kínai férfi késsel támadt rá óvodás gyerekekrehttp://www.life.hu/news/20170104-kessel-tamadt-ovodasokra-egy-kinai-ferfi.htmlIsmeretlen okok miatt támadt egy csapat óvodásra egy kínai férfi késsel. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.