Életének 80. évében elhunyt a híres festőművész, Novák András

Novák András festőművész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindig is nagyon szeretett rajzolni Novák András, de sosem készült festőnek. Mások azonban rögtön észrevették a tehetségét: egy művészeti gimnázium rajzversenyén nemcsak díjat, hanem egyből felvételt is nyert.

Rengetegen gyászolják Szegeden Novák Andrást, aki híres festőművész volt. Életének 80. évében távozott az élők sorából. A művész Rákoscsabán nevelkedett szüleivel egy vaslemezekből összeszerelt „bádogkastélyban", amit a légitámadáskor szitává lőttek.

Novák András életének 80. évében távozott - Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Novák András soha nem készült festőnek, de gyerekkorában szívesen rajzolt. Mások azonban egyből meglátták a tehetségét, amikor elküldték egy művészeti gimnázium rajzversenyére, nemcsak díjat, hanem rögtön felvételt is nyert. Innen egyenes út vezetett a Magyar Képzőművészeti Főiskolára. Otthonául Szegedet választotta, ahol

a szabadtéri díszletfestőjeként is dolgozott és évekig volt a tanárképző főiskola művésztanára.

Művészetét puritán színszerkezetű, dinamikus ritmusú, expresszív kompozíciók jellemezték, majd drámai erejű, monumentális figurális víziók jelentek meg képein. A '80-as évektől megváltozott festészete, a szépség, az érzékiség jegyében egyre inkább az aktok, olykor a merészebb erotika és a csendéletek izgatták. Művészetét Juhász Gyula-díjjal, Szegedért Emlékéremmel, a Szegedért Alapítvány Művészeti Kuratóriumának díjával is elismerték - írja a Délmagyar.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.