Éjszaka az Alföldön (a Tiszántúl keleti felének kivételével), az Északi-középhegységben és a Dél-Dunántúlon sokfelé mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet. Az Északi-középhegységben több helyen mínusz 20, kisebb körzetekben mínusz 25 fok körül alakulhatnak a minimumok.

Péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben mínusz 20 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Ennek ellenére a hajnali ködfoltok feloszlása után ragyogóan napos idő lesz - írja a Köpönyeg.hu. Reggel zord hidegre van kilátás

-22 és -10 fok közötti értékekkel, és délután is jócskán fagyni fog.

IllusztrációForrás: AFP/Thomas Kienzle

Budapestre és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hideg veszélye miatt. Az országos, középtávú előrejelzés szerint a hétvégén is marad a hideg idő: többfelé napközben is mínusz 10 fok körül alakulnak a napi maximumok, a leghidegebb órákban néhol mínusz 20 foknál is hidegebb lesz.

Emellett ködre, ónos szitálásra, hószállingózásra is készülni kell a hétvégén.

Szombat reggelre már nagyobb területen válik párássá a levegő, néhol zúzmarás ködfoltok is megjelennek. A kemény hideg folytatódik: reggel -15, délután -5 fok lehet a jellemző hőmérséklet.

Az éjszakai órákban foltokban sűrűbb, zúzmarás köd képződésére kell számítani főként az Alföld északi felében és az Északi-középhegység völgyeiben. Ködfoltok napközben is megmaradhatnak, legnagyobb eséllyel a Nyírségben.

Vasárnap tovább terjeszkedik a pára és a ködfelhőzet, de még mindig lehetnek derengő tájak is. A ködfelhős tájakon ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Maradhat az egész napos fagy.