Maddie McCann eltűnéséért a szülei a felelősek, a halálát pedig megpróbálták eltussolni – ezt állítja az egykori rendőrfőnök, aki a kislány ügyében nyomozott. A McCann szülők tagadták a vádakat, jogi útra terelték a dolgot, de elvesztették a pert.

Maddie McCann szülei elvesztették a pert az egykori rendőrfőnök, Goncalo Amaral ellen, aki azt állítja könyvében, hogy a McCann szülők eltussolták lányuk halálát. A lisszaboni legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy Amaral joga a szabad véleménynyilvánításra a kislány szüleinek tisztességhez való joga felett áll.

Gerry és Kate McCann pert vesztettForrás: AFP/Carl De Souza

A négyéves Maddie 2007-ben tűnt el a portugál Algarvéból, ahol szüleivel nyaralt. Goncalo Amaral, aki az eltűnés után az ügyben nyomozni kezdett, megírta "Az igazság a hazugságról" című könyvet, amit az ügy lezárása után három nappal adtak ki 2008-ban. Később egy dokumentumfilmen is dolgozott a portugál tévé számára, amiben azt az álláspontját fejtegette, hogy Madeleine halott, holttestét pedig a szülei rejtették el.

Amaralt akkoriban arra kötelezte a bíróság, hogy 500 ezer euró kártérítést fizessen a szülőknek, a könyvet és a dokumentumfilm bemutatását betiltották. 2015-ben aztán a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette ezt az ítéletet, és a könyvárusítás tilalmát is feloldotta. A McCann szülők természetesen fellebbeztek, ezt a pert veszítették most el.

A bíró ítéletének hivatalos indoklását még nem tették közzé. A McCann házaspár azt nyilatkozta, hogy különösen csalódottak az ítélet miatt.