A Valentin-nap a '90-es évektől, az angol nyelvű elnevezés átvételével kezdett elterjedtté válni idehaza. A szerelmesek védőszentjének ünnepe mindenki számára mást rejt: vannak, akik egyenesen bosszantónak találják, míg mások kifejezetten ünneplik Bálint napját. A Jászai Mari-díjas színész-énekesnőt, Szinetár Dórát kérdeztük, ő maga melyik tábort erősíti. 

Azt tapasztalom, vagy imádják, vagy kikérik maguknak az emberek a Valentin-nap ünneplését” – kezdte Dóri, aki hozzátette, gyermekkorában még nem volt divat ezt is megünnepelni. „Van egy Bálint nevű unokatestvérem, őt a névnapján természetesen minden évben felköszöntöttük, de akkor még híre-hamva sem volt a szerelmesek ünnepének” – mondta a színésznő. 

Szinetár Dóra véleménye szerint ez az ünnep pontosan olyan, mint az apák napja: mivel a kárpát-medencei kultúrkörökben eredetileg nincsen hagyománya, így ez kitalált ünnep. 

Szinetár DóraFotó: Pejkó Gergő/Facebook/Szinetár Dóra Official Fanclub

Nekem ugyan nincs vele bajom, mert ez is egy plusz lehetőség arra, hogy azokat, akiket valamilyen okból kifolyólag szeretünk, még egyszer megköszönthessük. Azt viszont – sokakhoz hasonlóan – én magam sem tartom normálisnak, ha az egész évben csupán ezen az egy napon figyelnek egymásra a párok 

– nyilatkozta Dóri. 

Igazán maradandó élménye Valentin-nap kapcsán nincs a színésznőnek. „A kedvesemmel mindig próbálunk odafigyelni a másikra: igyekszünk egymást időről időre meglepni valami aprósággal, akár csak egy finom, gyertyafényes vacsorával vagy bármi olyasmivel, amire régóta vágyott. Nálunk gyakran van szerelmesek napja” – vallotta be Szinetár Dóra, aki miközben az idei február 14-ét az Operettszínházban tölti, az Ének az esőben musical főpróbáján már gőzerővel készül a márciusi koncertjére is. „Ez a koncert azért is lesz különleges számomra, mert utoljára 25 évvel ezelőtt volt saját, önálló koncertem.”