A Nőnap alkalmából női, vezető pozícióban lévő ismert emberek nyilatkoztak arról, mennyit kellett küzdeniük azért, hogy elfogadják őket. Darvasi Ilona,a Turay Ida Színház alapítója, Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum direktora, és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatónője beszéltek tapasztalataikról.

Nagy ellenszéllel került szembe Darvasi Ilona annak idején, amikor a Turay Ida Színházat alapította. Senki nem értette, miért akar egy nő színházat létrehozni, de ő mégis megcsinálta. Az idő pedig az ő döntését igazolja.

Darvasi IlonaForrás: facebook.com/ilonajohanna.darvasi

"Nagyon meg kellett küzdenem mindenért! Elfogadtatni azt, hogy nő létemre érek annyit, mint egy férfi, hogy képes vagyok rendszerben gondolkodni, két lábbal a földön járni. (...) Nem volt könnyű!" - mesélte tapasztalatait DarvasI Ilona, akihez hasonló megy keresztül Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum ugyanis egy hónap múlva nyit.

Gálvölgyi DorkaForrás: facebook.com/dorka.galvolgyi

"Igazából csak a kivitelezés során éreztették eddig velem, hogy nő vagyok, és talán megvezethető is. Teszem hozzá, hogy egy kis gipszkartonozás, festés vagy burkolás már nem fogna ki rajtam. Pénzügyi és egyéb alkudozások során is igyekszem határozottnak tűnni" - mondta a direktor. Eszenyi Enikő is megküzdött azért, hogy a Vígszínház igazgatónője legyen.

Eszenyi Enikő szerint rá lehet bízni a nőkre a vezető pozíciótForrás: Daniel Dömölky/Daniel Dömölky

"Az elmúlt 7 év sikerei, örömei, díjai, külföldi meghívásai, az Európai Színházak Uniójának tagsága bizonyítja azt, hogy sikeres a Vígszínház, és ez azt jelenti, hogy a társulattal, munkatársaimmal együtt jól végzem a munkámat. Igenis rá lehet bízni nőkre vezető pozíciót, jó lenne minél több női vezetővel együtt dolgozni. Remélem, az én példám is erőt ad azoknak, akiknek ilyen ambícióik vannak. Nekem erőt ad, hogy sok férfi rendező, színész kollegám és munkatárs is mellettem áll, akik segítenek, értik, mit, miért csinálok" - mondta a Blikknek a művésznő.