Hasba lőtték az Álom Afrikáról szerzőjét, Kuki Gallmann természetvédelmi aktivistát

Forrás: AFP/Tony Karumba -
bestseller lövöldözés Álom Afrikáról Kuki Gallmann
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Haslövés érte vasárnap kenyai birtokán az Álom Afrikában szerzőjét, Kuki Gallmann természetvédelmi aktivistát – számoltak be róla a helyi hatóságok.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy kik tüzeltek a 73 éves Gallmannra, de a hatóságok szerint valószínűleg a földjére betörő marhapásztorok lehettek. Gallmann éppen ellenőrző körúton járt a birtokán, amikor rálőttek a kocsijára. A támadást szintén túlélő sofőrje vitte el az asszonyt a laikipiai repülőtérre, ahonnan mentőhelikopterrel szállították egy nairobi kórházba – mondta el Ezekiel Chepkowny, a helyi rendőrfőnök.

Hasba lőtték az Álom Afrikáról szerzőjét, Kuki Gallmann természetvédelmi aktivistát Forrás: AFP/Tony Karumba


Az olasz származású, Afrikában élő Gallmann tulajdonában van a kenyai Laikipia Természetvédelmi Terület. Egy luxusszafari-üdülőt is üzemeltet, amelyet márciusban gyújtottak fel, feltehetően szintén a helyi földbirtokosokkal konfliktusba került feldühödött marhatartók. A marhapásztorok friss legelőket keresnek az állataiknak a szárazság sújtotta Laikipia környékén. Az üdülőhelyen a gyújtogatás idején szerencsére nem tartózkodtak vendégek. Gallmann 360 négyzetkilométernyi földterülettel rendelkezik Laikipiában, a természetvédelmi területen ritka vadak, madarak és fák élnek. Szervezete közösségi, oktatási, művészeti és sportprojekteket is működtet. Laikipia Kenya szívében fekszik mintegy tízezer négyzetkilométeren, a földek nagy része fehérek tulajdonában van. A becslések szerint több tízezer marhát hajtottak a kistulajdonosok a nagybirtokosok földjeire, a konfliktusoknak legalább tucatnyi halálos áldozata volt már.

A rendőrség szerint a merénylet kapcsolatban állhat azzal a rendőrségi akcióval, amelyben a természetvédelmi területen száz szarvasmarhát öltek le. A marhatartók azzal vádolták a hatóságot, hogy marháik lelövésével akarják kiűzni őket a birtokról. A rendőrök viszont arról számoltak be, hogy a marhák a pásztorokkal való összecsapás során pusztultak el, mert a marhatartók pajzsként használták az állatokat.

Gallmann 1972-ben költözött Olaszországból Kenyába férjével és fiával, akik ott hunytak el két egymástól különböző balesetben. Később felvette a kenyai állampolgárságot is. Álom Afrikáról című 1991-ben megjelent memoárregénye világszerte bestseller lett, 2000-ben Kim Basingerrel forgattak belőle nagy sikerű filmet.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.