Nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat

Fotó: Pályi Zsófia - Origo -
felvételi ponthatár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közel 106 ezer ember sorsa dőlt el szerda este, amikor nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat! Kiderült, ki jutott be a megálmodott egyetemre, főiskolára.

Szerda este nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat a fővárosban, ezzel közel 106 ezer felvételiző sorsa dőlt el. Kiderült, hogy sikerült-e bejutni a megálmodott egyetemre, főiskolára. Az idén is kiemelten magas számokkal lehetett bejutni több szakra is.

Kiderültek a felvételi ponthatárok Fotó: Pályi Zsófia - Origo
  • Budapesti Corvinus Egyetemen,pénzügy és számvitel szak - 468 pont
  • Budapesti Corvinus Egyetemen,nemzetközi tanulmányok szak – 465 pont
  • Budapesti Corvinus Egyetemen,kommunikáció-médiatudomány szak – 460 pont
  • Pannon Egyetem, nemzetközi gazdálkodás szakon - 480 pont
  • Miskolci Egyetem, nemzetközi gazdálkodás szakon – 474 pont
  • Pécsi Tudományegyetem, jogász képzés - 465 pont
  • Szegedi Tudományegyetem, jogász képzés - 467 pont
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mechatronikai mérnök - 454 pont
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, vegyészmérnöki szak – 421 pont
  • ELTE, matematika-latintanár osztatlan szakon - 480 pont
  • Semmelweis Egyetem, általános orvos – 436 pont
  • Semmelweis Egyetem, gyógytornász - 405 pont
  • Semmelweis Egyetem, fogorvos – 431 pont

Bizonyos mérnöki szakokra meglehetősen alacsony pontszámmal is be lehetett jutni, a logisztikai mérnök képzésre a vidéki képzőhelyeken 280-281 pont kellett.

A Semmelweis Egyetemen kívül pedig az egészségügyi képzések is alacsonyabb pontszámot mutattak,

az általános orvos képzésnél 380, az osztatlan gyógyszerésznél 385, míg a fogorvosnál 390 volt a pontszám. A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, egy informatikai algoritmussal határozták meg.

Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolta.

Minél többen minél nagyobb pontszámmal jelentkeznek első helyen egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára - írja az MTI. Egy felvételiző csak egy helyre juthatott be azok közül, amit bejelölt, méghozzá sorrendjében abba, amibe először elegendő volt a pontszáma. Azoknak sem kell aggódniuk, akiket sehova nem vettek fel: pótfelvételi során jelentkezhetnek újra.

Elítélték a nőt, aki magát férfinak adta ki párja előtthttp://www.life.hu/news/20170630-eliteltek-a-ferfikent-elo-not.html8 évre ítélték azt a nőt, aki két éven át férfinak adta ki magát szerelme előtt... News--Szelfizés közben zuhant le a Margit hídról egy fiatal lányhttp://www.life.hu/news/20170727-szelfizes-kozben-zuhant-le-a-margit-hidrol.htmlManapság mindenki extrém helyeken és helyzetekben szeretné megörökíteni magát. Ezek a fotók azonban elég sokszor a kép alkotóinak életét követelik...News--Szoknyával a fején, meztelenül sétálgatott egy nő: Videó!http://www.life.hu/news/20170726-meztelen-brazil-no-setalgatott-az-utcan.htmlIdőnként napvilágra kerülnek bizarr felvételek: íme például egy nő, aki anyaszült meztelenül, egy szoknyával a fején kóricált az autók között. News--Halott kisfiú hangján beszélő mackót keresnek az internetenhttp://www.life.hu/news/20170726-halott-kisfiu-hangjan-beszelo-macit-keresnek-a-neten.htmlTragikusan hamar vesztette el második gyermekét a fiatal anyuka, a kisfiú álmában halt meg 19 hónaposan. Egy plüssmackó azonban segített nekik a tragédia feldolgozásában: a kisfiú hangján szólalt meg. Ezt a számukra felbecsülhetetlen értékű tárgyat veszítették el nemrég, és keresik mindenáron. NewsOrigoKutyákkal közösült egy férfi Vas megyében (18+)http://www.life.hu/news/20170726-kutyakkal-kozosult-egy-ferfi-vas-megyeben.htmlBorzalmas állatkínzást követett el a férfi, aki a Vas megyei állatotthonba tört be már többször. Kan kutyákkal közösült a látogatásai során, de erre csak akkor jöttek rá, amikor véletlenül rajtakapták. News--Életét vesztette Kanchan Nath, indiai tévés: Videó! http://www.life.hu/news/20170724-elhunyt-kanchan-nath-indiai-musorvezeto.htmlTragikus körülmények között veszítette életét a híres indiai műsorvezető. Megrázó felvétel készült a döbbenetes eseményről. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.