A Diósjenőn engedély nélkül létesített tórendszer ellen a vízügyi hatóság eljárást indított és büntetőeljárást is kezdeményezett. Az ügyben Oszter Sándor is megszólalt.

Vízügyi hatóság eljárást indított és büntetőeljárást kezdeményezett egy mesterséges tórendszer ügyében, mely Diósjenőn engedély nélkül lett kialakítva. Erről a Nógrád Megyei Főügyészség tájékoztatta az MTI-t. A tórendszert több civil szervezet és magánszemély is kifogásolta, mint kiderült, valóban vannak vele gondok.

Az engedélyt 2014 augusztusában adta ki az akkori Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság a Jenői-patakot érintő vizes élőhely (4 tó és 4 gát) kialakítására. A terület egy budapesti székhelyű betéti társaság tulajdonában, de egy közhasznú alapítvány használatában állt. Utóbbi kérésére meghosszabbította a vízügyi hatóság jogutódja, vagyis a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az engedély érvényességi idejét.

Oszter Sándor tavaival lehet probléma?Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az alapítvány azonban a munkálatok megkezdése előtt 2017 augusztusában elállt a tórendszer kialakításától, azonban a betéti társaság már júliusban megkezdte a munkálatokat, pedig erre nem volt engedélye, hiszen az kizárólag az alapítvány nevére szólt. A ráadásul el is tértek az engedélytől: a többi között áthelyeztek egy patakmedret, illetve betemettek egy mellékágat. Az ügyészség kivizsgálta, hogyan is végezhettek engedély nélküli munkálatokat és kiderült, hogy Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az eljárás során több mulasztást is elkövetett. Ezért a főügyészség eljárást kezdeményezett.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak köteleznie kell a betéti társaságot egy fennmaradási kérelem benyújtására az engedély nélkül megépített vízi létesítmény miatt. Vissza kell vonni a közhasznú alapítvány kérelmére kiadott vízjogi létesítési engedélyt, és az annak érvényességi idejét meghosszabbító határozatot. Azt is indítványozták, hogy az igazgatóság végezzen soron kívül helyszíni ellenőrzést, vizsgálják meg az engedély nélkül kialakított rendszert, és fontolja meg vízgazdálkodási bírság kiszabását is.

Mint ismeretes, korábban Oszter Sándor ellen is felszólaltak a diósjenői lakosok, attól féltek, hogy a színész tórendszere károsítja a környezetet. A Blikk megkereste Osztert, arról kérdezték, hogy a büntetőeljárásnak köze van-e ehhez, de a színész szerint nem ők az érintettel. 

"Mi erről semmit sem hallottunk, szerintem nem mi vagyunk az érintettek" - mondta Oszter.