Fény derülhet Jézus végső nyughelyére

nyughely Jeruzsálem Jézus templom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új kutatásokat végeztek annak kiderítésére, hogy mikor és pontosan hová temették el Jézust, ezek végre választ adhatnak a régóta fennálló kérdésre.

A jeruzsálemi Szent Sír-templomot hitték sokan Jézus végső nyughelyének, pontosabban azt, hogy az épület a temetkezési helyre épült. Vannak azonban szakértők, akik nem tartották ezt valószínűnek. A bizonyítást megnehezítette az, hogy a templomot rengeteg támadás érte, 1009-ben teljesen lerombolták, majd újjáépítették.

Krisztus egyik legkorábbi portréja 526-ból, a ravennai bazilikából. Forrás: Origo

Rengeteg vita folyt Jézus vélt temetkezési helyéről, miután 2016-ban újra megnyitották a templomot, megkezdődhettek a vizsgálatok, és a restaurálási munkák. A kutatók több mintát is vettek, melyeknek elemzése bebizonyította, hogy az építkezés a római korban kezdődött, a legkorábbi minták 345-ből származnak, ami azért jelentős eredmény, mert a források szerint a rómaiak ekkortájt találták meg a nyughelyet. Ettől függetlenül természetesen még mindig nem lehet kijelenteni, hogy a Szent Sír-templom biztosan Jézus nyughelye volna – írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.