Kutatók állítják: ha sokat káromkodsz, őszinte ember vagy

Forrás: Thinkstock -
kutatás őszinteség káromkodás felmérés hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, hogy azok az emberek, akik gyakran káromkodnak, sokkal őszintébbek, mint azok a társaik, akik kerülik a csúnya szavakat – legalábbis ez derült ki egy felmérésből.

Négy egyetem kutatói fogtak össze, hogy kiderítsék, van-e összefüggés a káromkodás és az őszinteség között – számolt be róla az Independent. A szakemberek összesen 276 embert kérdeztek meg személyesen és több mint 73 ezer Facebook felhasználó profilját vizsgálták meg. A résztvevőknek többek között olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy milyen káromkodásokat szoktak használni és milyen gyakran teszik ezt, majd írják le azokat az érzéseiket, hangulataikat, amelyeket ekkor éreznek. Emellett még egy pszichológiai tesztet is kitöltettek velük, amelyben arról vallottak, mennyire őszinték és milyen gyakran hazudnak.

Ezután arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy aki gyakrabban káromkodik, az ritkábban hazudik, míg azok, akik kerülik a csúnya szavakat, hajlamosabbak arra, hogy ne legyenek őszinték.

Aki káromkodik, kevésbé hazudik - állítják a kutatók Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.