Thaiföldön vélhetőleg ételmérgezés miatt meghalt egy magyar turista. Egyelőre csak találgatnak arról, hogy mit is ehetett a férfi, biztosat csak a boncolás után lehet tudni, de ha az, amire gondolnak – kígyómakréla -, akkor bizony Magyarországon is eljárás indulhat.

A thaiföldi szállodában elköltött vacsora után lett rosszul a magyar turista annyira, hogy mentőt kellett hívni hozzá. A szálloda recepcióján a barátai próbálták újraéleszteni, az elhunyt férfi barátnője szerint 40 percet kellett várniuk a mentőre. Az orvosok segíteni már nem tudtak a turistán. A férfi halálát vélhetőleg ételmérgezés okozta, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit evett. Annyi biztos, hogy tengeri halakat fogyasztott, többen először a vajhalra gyanakodtak, ám szóba került a kígyómakréla is, amely mérgező. Biztosat csak a boncolást követően lehet tudni, de ha kiderül, hogy valóban kígyómakrélát evett, az megalapozhatja a szálloda felelősségét. Így nemcsak külföldön, hanem itthon is indulhat eljárás.

40 percig haldoklott a férfi - Képünk illusztráció"Forrás: Getty Images/iStockphoto/nito100/Nito100 "

Ha magyar állampolgár sérelmére külföldön követtek el bűncselekményt, akkor a hazai rendőrség is vizsgálódhat az ügyben. Ha a szálloda konyhája hibázott, az már önmagában megvalósítja a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést" – mondta a Borsnak dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd. Az elhunyt családja itthon is szeretne boncolást. A lap megkereste a Külügyminisztériumot is az üggyel kapcsolatban. „Ilyen esetben a külképviselet kiállítja a holttest hazaszállításához szükséges engedélyeket, hitelesíti a halotti anyakönyvi kivonatot, továbbá megbízható temetkezési vállalkozót is javasol. A pattayai eset kapcsán külképviseletünk folyamatosan tartja a kapcsolatot az áldozat szüleivel, és segíti az egyeztetést a temetkezési vállalkozóval" – mondták.