Lépfenében pusztultak el állatok Szentesen, a belvíz mosta felszínre a baktériumot

Fotó: Origo -
Csongrád megye halál állat lépfene Szentes orrvérzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte már el is felejtettük a lépfene baktériumot, azonban Szentesen több elpusztult állatnál is felefedezték. A bakétriumot a belvíz mosta felszínre, a fertőzés miatt elrendelte a helyi zárlatot az állatállományra a járási főállatorvos. A gyógykezelést megkezdték.

Hirtelen elpusztult juhot találtak március végén a Csongrád megyei Szentesen, az állat elhullását lépfene baktérium okozta. "Bár az állományt istállóban tartják, az állatok egy olyan területen keresztül jártak ki legelni, ahol 60-65 éve már előfordult a lépfene betegség. A területet jelenleg belvíz borítja, emiatt kerülhetett felszínre az évtizedekkel ezelőtt elásott tetemekből a baktérium spórája" - írja az Agrotrend.hu.

Szarvasmarhákra, juhokra és kecskékre is veszélyes a lépfene Fotó: Origo

A portál szerint az állat a lépfene tipikus tüneteit mutatta: orrából vér folyt, lépe többszörösére duzzadt. A betegség jelenlétét a Nébih is megerősítette. A hivatal felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a lépfene baktérium spóráinak hosszú életképessége miatt mindazon területek, ahol korábban gyepmesteri telep, dögkút, dögtér vagy hullagödör működött, fokozottan veszélyesek.

Szentesen a járási főállatorvos elrendelte a helyi zárlatot a szóban forgó állományra és megkezdték az állatok antibiotikumos gyógykezelését, beleértve a tüneteket nem mutató állatok vakcinázását is. A fetőzött területeket fertőtlenítették, elkerítették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.