Szinte már el is felejtettük a lépfene baktériumot, azonban Szentesen több elpusztult állatnál is felefedezték. A bakétriumot a belvíz mosta felszínre, a fertőzés miatt elrendelte a helyi zárlatot az állatállományra a járási főállatorvos. A gyógykezelést megkezdték.

Hirtelen elpusztult juhot találtak március végén a Csongrád megyei Szentesen, az állat elhullását lépfene baktérium okozta. "Bár az állományt istállóban tartják, az állatok egy olyan területen keresztül jártak ki legelni, ahol 60-65 éve már előfordult a lépfene betegség. A területet jelenleg belvíz borítja, emiatt kerülhetett felszínre az évtizedekkel ezelőtt elásott tetemekből a baktérium spórája" - írja az Agrotrend.hu.

Szarvasmarhákra, juhokra és kecskékre is veszélyes a lépfeneFotó: Origo

A portál szerint az állat a lépfene tipikus tüneteit mutatta: orrából vér folyt, lépe többszörösére duzzadt. A betegség jelenlétét a Nébih is megerősítette. A hivatal felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a lépfene baktérium spóráinak hosszú életképessége miatt mindazon területek, ahol korábban gyepmesteri telep, dögkút, dögtér vagy hullagödör működött, fokozottan veszélyesek.

Szentesen a járási főállatorvos elrendelte a helyi zárlatot a szóban forgó állományra és megkezdték az állatok antibiotikumos gyógykezelését, beleértve a tüneteket nem mutató állatok vakcinázását is. A fetőzött területeket fertőtlenítették, elkerítették.