A Neoton Família egyik nagy slágerét, a Karnevált lopta el egy kínai popsztár, amivel nagy pénzeket kaszált, ám nem biztos, hogy a zenekar bármit is lát majd a jogdíjakból. 

A Neoton Família Karnevál című számát mindenki ismeri, lassan Kínában is. Egy ottani popsztár ugyanis ellopta a hazai zenekar dalát, természetesen engedélyek nélkül. Végvári Ádám szeretné érvényesíteni a szerzői jogait, de nem biztos, hogy sikerül majd.

Ellopták a Neoton nagy slágerétFotó: Szabó Gábor - Origo

„Tényleges előrelépés nincs az ügyben, de egy barátom, aki jelenleg is Kínában tartózkodik, igyekszik utánajárni a lehetőségeknek" – mondta a Ripostnak a zenész, aki egyelőre a tévés lejátszások után kapott némi pénzt, de a dalt a kínai popsztár, Jacky Cheung 2011-es turnéján is játszotta, és azóta még ki tudja hányszor.

Sajnos Végvári Ádámot nem sok jóval kecsegteti a magyar szakértő, aki szerint Kínában szerzői jogokat érvényesíteni lehetetlen.

"Kína a legkeményebb dió szerzői jogok tekintetében. Az internet megjelenése előtt gyakorlatilag ellenőrizhetetlen volt, hogy kinek a szellemi termékét lopták el és dolgozták fel ottani előadók. Ma ugyan fel-felbukkannak plágium ügyek, de olyat még nem hallottam, hogy valaki érvényt is szerzett ott a szerzői jogának. Ha ez Ádámnak sikerül, az egész világ lesz hálás neki, hiszen tudható, hogy Kína a világ nagy márkáinak kilencvenöt százalékát hamisítja, úgy, hogy annak nincs következménye. Én úgy gondolom, hogy lehetetlen küldetés a jogérvényesítés, de drukkolok" - mondta Joós István a Magneoton kiadó igazgatója.