32 évvel ezelőtt történt a csernobili katasztrófa

Forrás: AFP/Vladimir Repik -
atomenergia baleset katasztrófa Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harminckét évvel ezelőtt, 1986. április 26-án a csernobili atomerőmű 4-es reaktorának meghibásodása minden idők egyik legnagyobb és legvégzetesebb nukleáris balesetéhez vezetett. Megbecsülhetetlen, hogy pontosan hányan haltak meg összesen a balesetben, és a szennyeződés miatti szövődményekben.

1986. április 26-án meghibásodott a csernobili atomerőmű 4-es reaktora, amely hatalmas pusztítást okozott. Az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok mellett fekvő Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű, éjjel 1:23 perckor gőzrobbanás következtében kigyulladt, és évezredekre nyomot hagyott a környéken.

A reaktort nagy mérete és a költségek miatt nem látták el teljes burkolattal, emiatt a radioaktív szennyezés a légkörbe került Forrás: AFP/Vladimir Repik

Mikolaj Szolojev, a mentőegység egyik munkatársa így emlékszik az ominózus estére:

Odafönt állt néhány biztonsági őr, akik próbálták eloltani a tüzet. De nem sikerült, mivel a magas hőmérséklet miatt a víz azonnal elpárolgott.


Máig nincsenek pontos adatok arra nézve, hány emberhalálért felel a csernobili katsztrófa Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vladimir Vyatkin

A katasztrófát követő első hetekben állítólag ez volt a kapcsolattartás leghatékonyabb módja... A Spektrum televízió a tragédiára emlékezve április 26-án 20:55-kor vetíti a „Visszatérés Csernobilba" című dokumetumfilmet, melyben bemutatják, hogy a TVN stábja tért vissza a tiltott zónába.

Megörökítették a reaktor fölé épített új szarkofág összeállítását, amely a tervek szerint alkalmas arra, hogy a következő száz évben elnyelje a halálos sugárzást.

Az alkotás exkluzív felvételeket közöl a veszélyzónáról, megszólaltatja a katasztrófa szemtanúit, valamint azokat a tudósokat és tervezőket, akik részt vettek az új szarkofág építésében, amelyet 2016. november 30-án adtak át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.