Hét és fél év fegyházbüntetésre ítélték a Szentendrei úti gázolót

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán -
ittas vezetés börtönbüntetés haláleset Szentendrei út gázoló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hét és fél év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság szerdán, első fokon azt a férfit, aki tavaly márciusban ittasan okozott halálos balesetet a fővárosi Szentendrei úton.

A férfi a vád szerint tavaly márciusban a gépkocsijával nagy sebességgel, ittasan belerohant az előtte álló autóba a fővárosi Szentendrei úton, emiatt a másik járműben ketten meghaltak. A baleset egyik áldozata Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

Az ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntettével vádolta meg a férfit. Az Index.hu beszámolója szerint a hét és fél év fegyházbüntetés kiszabása mellett a férfit örökre eltiltották a vezetéstől. Beleszámít a büntetésbe az az időszak is, amit eddig előzetes letartóztatásban töltött.
A hírportál beszámolója szerint a szerdai tárgyaláson a bíróság négy szakértőt hallgatott meg. A két műszaki szakértő szerint azért nem nyíltak ki a légzsákok a fiatalok kocsijában, mert a hátulról érkező ütközést a frontlégzsákok nem észlelték, az oldallégzsákokat működtető elektronikai kábelek pedig elszakadtak az első ütközésben.

Budapest, 2017. március 18. - A két fiú összetört autója a baleset után a III. kerületben, a Szentendrei úton Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A meghallgatott orvosszakérők azt mondták, Janza Richárd esetében a tüdőzúzódás, a máj- és léprepedés mellett a nyaki gerincvelő is roncsolódott, ami már önmagában halálos volt. A mellette ülő fiú számára az első ütközés még nem, de a második már halálos volt, mert hatalmas erővel, oldalról csapódtak neki a betonoszlopnak.

A 24.hu azt írta, perbeszédében az ügyész kiemelte, hogy az útszakaszon maximum óránkénti 70 kilométer volt a megengedett sebesség, a vádlott azonban az esős idő és a csúszós útviszonyok ellenére is több mint dupla ennyivel ment, ráadásul ittasan.

Zokogásban tört ki a Szentendrei úti gázoló a bíróságon, O. Áron Forrás: Blikk.hu

A határozat szerint a balesetet okozó férfi feltételesen csak a büntetés kétharmadának a letöltése után bocsátható szabadon.

Szerdán a vádlottat halált okozó ittas járművezetésben találták bűnösnek. Hogy milyen mértékben volt ittas, abban a bíróság nem foglalt állást. Kovács József bíró az ítélet indoklásakor azt mondta, súlyosbító körülmény volt, hogy a vádlott ittasan vezetett és a balesetben ketten is meghaltak. Enyhítő körülménynek tekintették, hogy a vádlott bocsánatot kért és vállalta a felelősséget - írta az Index.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.