Hány fok legyen az irodában? - Mindent a légkondiról

Forrás: Origo -
légkondi hőmérséklet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár az időjárás idén kissé szeszélyes, lassan tényleg kijelenthetjük: bizony beköszöntött a nyár! Az irodában vannak, akik télen-nyáron kitartanak a kötelező hosszúnadrág és ing mellett, néhányan viszont előszeretettel veszik elő a lenge nyári ruhákat és rövidnadrágokat a szekrény mélyéről. Az eredmény egyértelmű: az egyik kolléga a kabátjában is vacog, a másik pedig már nem tud mit levenni magáról. A nyári időszakban állandó és forró vita tárgya, hogy hány fok legyen az irodában. Vajon kinek van igaza, aki 21 fokban dolgozna, vagy aki még 28 fokban is fázik? Az LG Magyarország nemzetközi kutatásokban kereste a választ a kérdésre.

Mark Zuckerberg, Facebook-vezér és társalapító a szóbeszéd szerint abban hisz, hogy az irodákban a 15 °C az ideális klíma, a kutatási eredmények alapján azonban úgy tűnik, ennél lényegesen magasabb és komfortosabb munkahelyi hőmérsékletet kell választanunk.

Sokba kerül a didergő dolgozó

Ha valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb energia marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. Az egyesült államokbeli Cornell University kutatói szerint az irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25 százalékra emelkedett. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a teljesítménycsökkenés óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára.

22 fokban remekelünk

Persze a túlzott meleg sem tesz jót a hatékonyságnak. A helsinki műszaki egyetem kutatóinak 2006-os vizsgálata szerint a legmagasabb termelékenység kb. 22 Celsius fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye. Ez azt jelenti, hogy ha a munkatársaknak például 30 fokos környezetben kell dolgozniuk, a kutatás eredményei alapján 8,9 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint ha 22 fokban tevékenykednének.

Forrás: Origo

Az örök vita: hogy használjuk a klímát?

„A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni" – tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk.

Melegben jobb a csapatmunka

Visszatérve a kutatásokra úgy tűnik, a feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. A hőmérsékletnek ráadásul közvetlen hatása lehet a munkatársak együttműködési készségére is. A kánikulában izzadó kollégák láttán nehéz elképzelni, de egy kisebb kutatás eredményei arra világítottak rá, hogy melegebb környezetben barátságosabb érzelmekkel viseltethetnek a dolgozók a kollégáik felé, ami a konkrét beszédstílusban, nyelvhasználatban is tetten érhető.

Exkluzív interjú Martin Solveiggelhttp://www.life.hu/sztarok/20180711-exkluziv-interju-martin-solveiggel-balaton-sound.htmlMagyar stábok közül csak a Life.hu-nak nyilatkozott a francia világsztár dj, Martin Solveig, aki a Balaton Soundon zárta a fesztivált. Mesélt arról, hogy a több, mint 20 éves pályafutásával, túl a 40-en, hogyan tudja még mindig fitten tartani magát, mint ahogy azt is elmondta, mit gondol rólunk, magyarokról.TV + SztárokFotó: Adrián Zoltán - OrigoVolt fesztivál: exkluzív interjút adott a Life.hu-nak Alan Walkerhttp://www.life.hu/sztarok/20180703-volt-fesztival-exkluziv-interjut-adott-a-lifehunak-alan-walker-dj.htmlA mindössze 20 éves norvég-brit állampolgárságú Alan Walker idén 38 helyett ugrott előre a TOP 100-as DJ listán, jelenleg a 17. helyen tanyázik. A Feded című zenéje lassan eléri a 2 milliárdos letöltést, ezzel bátran mondhatjuk, hogy belépett a világsztárok körébe. Fellépett a Volt fesztiválon, ahol kizárólag a Life.hu-nak adott egy exkluzív interjút, sikerről, maszkról, valamint a nagy tervekről, amiket most szeretne megvalósítani. TV + SztárokOrigoEredetileg Kovács Kati kapta volna a Sohase mondd! című dalt: lemondta, Hernádi vitte sikerrehttp://www.life.hu/sztarok/20180705-eredetileg-kovacs-kati-kapta-volna-a-soha-se-mondd-cimu-dalt-hernadi-judit.htmlKevesen tudják, hogy eredetileg Kovács Kati adta volna elő a Sohase mondd! című tangót, de az utolsó pillanatban lemondta a felvételt, és a fiatal Hernádi Judit ugrott be helyette. A dal szövegét Verebes István írta, aki nem gondolta, hogy a szerzeményükből ekkora sláger lesz. TV + Sztárok--Megvan a dunai bomba, ekkor emelik ki: nagy lezárások várhatóhttp://www.life.hu/sztarok/20180703-megvan-a-dunai-bomba-erzsebet-hidnal-ekkor-emelik-ki-nagy-lezarasok-varhato.htmlMégsem szerdán, hanem csütörtök reggel kezdik meg a Dunában, az Erzsébet-hídnál talált világháborús robbanótest azonosítását és kiemelését a tűzszerészek - tájékoztatta a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-t. TV + Sztárok--Volt fesztivál: exkluzív interjút adott a Life.hu-nak Alan Walkerhttp://www.life.hu/sztarok/20180703-volt-fesztival-exkluziv-interjut-adott-a-lifehunak-alan-walker-dj.htmlA mindössze 20 éves norvég-brit állampolgárságú Alan Walker idén 38 helyett ugrott előre a TOP 100-as DJ listán, jelenleg a 17. helyen tanyázik. A Feded című zenéje lassan eléri a 2 milliárdos letöltést, ezzel bátran mondhatjuk, hogy belépett a világsztárok körébe. Fellépett a Volt fesztiválon, ahol kizárólag a Life.hu-nak adott egy exkluzív interjút, sikerről, maszkról, valamint a nagy tervekről, amiket most szeretne megvalósítani. TV + SztárokOrigoOdavannak a nők Hajdú Péter legfrissebb fotóiérthttp://www.life.hu/sztarok/20180703-odavannak-a-nok-hajdu-peter-legfrissebb-fotoiert-instagram.htmlHajdú Péter időről időre megoszt a nyaralásairól vagy a gyerekeiről fotókat a közösségi oldalon, és van, hogy szelfivel jelentkezik be. TV + SztárokOrigo

Erős széllel érkezik szerdán a viharhttp://www.life.hu/news/20180711-eros-szellel-erkezik-szerdan-a-vihar-idojaras.htmlSzerdára egy hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, többfelé esővel, záporokkal, helyenként zivatarokkal, de csütörtökre ismét jó időre számíthatunk. NewsOrigoTojásrántottától halt meg egy nőhttp://www.life.hu/news/20180630-tojasrantottatol-halt-meg-egy-no-mert-belelegezte.htmlTragikus és nem mindennapi, ami az idős asszonnyal történt. NewsOrigoÚjabb hidegfrontot jósolnak: szombaton éri el hazánkathttp://www.life.hu/news/20180630-ujabb-hidegfrontot-josolnak-szombaton-eri-el-hazankat-idojaras.html--Összeesett és meghalt munka közben beregszászi piac közkedvelt árusahttp://www.life.hu/news/20180624-osszeesett-es-meghalt-beregszaszi-piac-kozkedvelt-arusa.htmlSándor a saját kocsijával ment dolgozni a piacra, majd egy váratlan pillanatban összeesett. Már nem tudtak segíteni rajta. News--Íme, a hatoslottó nyerőszámai: valaki 219 milliót nyerthttp://www.life.hu/news/20180624-ime-a-hatoslotto-nyeroszamai-valaki-219-milliot-nyert.htmlValaki most nagyon gazdag lett. News--Óriási jégdarabok estek Borsodban, jégembert építettek belőlehttp://www.life.hu/news/20180624-oriasi-jegdarabok-estek-borsodban-jegembert-epitettek-belole-az-ott-elok.htmlVihar tombolt szombaton a a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zsujtán. Annyi jég hullott, hogy egy család jégembert épített a kertben - írja Facebook-oldalán a MetHíradó. News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.