Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, változik a tömegközlekedés rendje

Forrás: MTI/Ujvári Sándor -
téli időszámítás tömegközlekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap hajnali 3 órakor kezdődik a téli időszámítás, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani, ami a budapesti tömegközeledés és a MÁV menetrendjét is érinti.

A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amelyben a helyi időhöz képest egy órával előreállítjuk az órákat. A normál téli időszámításkor ehhez térünk vissza március utolsó vasárnapjáig. A módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így ugyanis villamos energiát lehet megtakarítani.

Az átállás érinti a tömegközlekedés menetrendjét is. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte: az éjszakai járatok többsége 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerinti menetrendi időpontban is elindul. Emellett változik a 909-es, a 918-as, a 931-es, a 938-as, a 940-es, a 941-es, a 956-os, a 973-as, a 990-es, a 992-es, a 996 és 996A, valamint a 998-as busz menetrendje is. Ezen járatok esetében általában csak a téli időszámítás szerinti időpontokban indulnak vagy módosított útvonalon közlekednek.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor


Vasárnap kora hajnalban a közterületi Futár-kijelzők nem működnek majd, és a mobiltelefonos alkalmazás sem lesz használható útvonaltervezésére – hívták el a figyelmet.
A MÁV azt közölte az MTI-vel, hogy a belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról 0.52-kor Szobra és a 0.43-kor Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes útvonalon, a Debrecenből Nagykerekire 2.20-kor, az ugyancsak onnan a Nyugatiba 2.29-kor, a Nyugatiból Szolnokra 2.38-kor, Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre 2.43-kor, Lajosmizséről a Nyugatiba 2.45-kor, Szolnokról a Keleti pályaudvarra 2.58-kor induló vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerinti indulási időpontok alapján halad. A Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el Bécs felé, a Bukarestbe tartó vonat pedig a téli időszámítás szerint megy 2.39-kor tovább Lőkösházáról. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Kelebiáról a téli időszámítás szerinti 3 órakor indul Budapestre, emellett néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasúti hálózaton éri majd az óraigazítás, így a magyarországi menetrendjükben nem lesz változás.

Holtan találtak egy csecsemőt Sülysáponhttp://www.life.hu/news/20181027-holtan-talaltak-egy-csecsemot-sulysapon-a-halaleset-korulmenyeit-vizsgaljak.htmlA Nagykátai Rendőrkapitányság munkatársai 2018. október 26-án este egy bejelentést követően mentek ki egy sülysápi családi házhoz, ahol holtan találtak egy négy hónapos gyermeket. News--Itt a hidegfront: az egész országra figyelmeztetést adtak kihttp://www.life.hu/news/20181021-itt-a-hidegfront-az-egesz-orszagra-figyelmeztetest-adtak-ki.htmlEgészen bizonyos: szombaton véget ért a vénasszonyok nyara és vasárnap reggelre beköszöntött az igazi ősz. Esik, fúj, és a levegő is lehűlt. News--Kellemes őszi idő várható a hétvégérehttp://www.life.hu/news/20181004-kellemes-oszi-ido-varhato-a-hetvegere-oktober-idojaras.htmlThinkstock50 millió Facebook-fiókot törtek felhttp://www.life.hu/news/20180929-50-millio-facebookfiokot-tortek-fel.html50 millió Facebook-felhasználó fiókjához fértek hozzá hekkerek egy biztonsági rés miatt – írja a New York Times a cég közlése alapján. NewsOrigo2060-ban jön a világvége Sir Isaac Newton szerinthttp://www.life.hu/news/20180929-2060ban-jon-a-vilagvege-sir-isaac-newton-tudos-szerint.htmlMegjósolta a világvégét Sir Isaac Newton: a tudós szerint 2060-ban véget ér az általunk ismert világ, és újraindul a civilizáció.NewsThinkstockMeghalt a Chas And Dave nevű zenekar sztárja, Chas Hodgeshttp://www.life.hu/news/20180923-meghalt-a-chas-and-dave-nevu-zenekar-sztarja-a-74-eves-chas-hodges.htmlMeghalt a Chas And Dave nevű zenekar sztárja, a 74 éves Chas Hodges szombat reggel. A zenésznek nyelőcsőrákja volt. A szomorú hírről a zenekar a közösségi oldalán számol be. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.