Az ország több területén havazott hétfőn, és úgy tartják, ha Erzsébet napon havazik, havas lesz a karácsony. Németh Lajos szerint ez még nem biztos, de azt elárulta, milyen idő lesz a következő napokban. 

Ha Erzsébet napon havazik, havas lesz a karácsony – tartja a népi babona. Hétfőn havazott is, ám Németh Lajos úgy véli, még egyáltalán nem biztos, hogy havazni fog az ünnepek alatt. De azt már tudni lehet, hogy mi várható a következő napokban. 

„Ez a hó még csak előjátéka a télnek – mondta Németh Lajos a Mokkában. – Most, a következő napokban átmenetileg megenyhül az idő” – tette hozzá a meteorológus. Arra kell számítani, hogy vasárnap, Katalin napján nem lesz fagy. 

„Olyan szeszélyes napokat élünk, hogy nem lehet a népi regulákból tudni az időjárást” – fejtette ki Németh Lajos, aki szerint az átlagosnál enyhébb és szeszélyesebb téllel kell számolnunk. „Bármennyire is szereténk azt, hogy sok olyan gyönyörű képünk legyen, mint hétfőn, egyre kisebb az esélye, hogy síkvidéken havazzon” – fogalmazott a meteorológus.