Nemi erőszakra tett kísérlet, gyilkosság gyanúja: 2018-ban sem pihenhettek a rendőrök és a nyomozók. Novozánszki Fanni gyilkosának megtalálása épp annyira foglalkoztatta a közvéleményt, mint az eltűnt villanyszerelők, Mácsik Zoltán és Orlik Vilmos ügye. Makai Viktória futónőt férje mentette meg a támadójától.

Hozzátartozók várták haza szeretteiket, akik nem érkeztek meg. Idén olyan ügyekben nyomoztak a magyar rendőrök, mint VV Fanni, azaz Novozánszki Fanni meggyilkolása vagy az eltűnt villanyszerelők esete. Újabb és újabb nyomok bukkantak elő, a gyanúsítottak körül pedig egyre inkább fogy a levegő. Mutatjuk, melyek voltak azok a bűnügyek, amelyek a múlt évben a közvéleményt foglalkoztatták. 

Novozánszki Fannit nem sokáig keresték eltűntként 

Még 2017. november 20-án tűnt el a ValóVilág című valóságshow-ból ismert VV Fanni, azaz Novozánszki Fanni. Nem sokáig keresték eltűnt személyként a rendőrök, hamar közölték a családdal: lányukat minden bizonnyal meggyilkolták. Méhkasként bolydult fel az ország, amikor a Fertő tóban egy női torzót találtak, ám hamar kiderült, hogy a test és a hozzá tartozó végtagok nem a valóságshow-szereplőhöz tartoznak. A Life.hu is megkérdezett egy nyugállományba vonult megyei bűnügyi igazgatót azzal kapcsolatban, milyen nehéz azonosítani egy ennyire roncsolódott holttestet. Mint mondta: számos eljárás létezik erre, de a víz rengeteg nyomot tönkretehet.

A VV Fanni-ügynek jelenleg egyetlen gyanúsítottja van. B. László tagadja, hogy megölte volna a lányt. A rendőrség december elején lezárta a nyomozást, a gyászoló családnak átadták lányuk holmijait. Mint megtudták: a nyomozók még mindig azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy Fanni holttestét a Dunába dobhatták, így gyorsan országhatáron túlra sodródhatott, ahol nem találták meg.

VV Fannit, azaz Novozánszki Fannit minden bizonnyal meggyilkoltákForrás: RTL Sajtóklub

Eltűnt villanyszerelőket keresnek 

Családja jelentette Mácsik Zoltán villanyszerelő eltűnését. A férfi március 31-én találkozott volna É. Imre vállalkozóval munkaügyben, ám erről a találkozóról soha nem tért haza. É. Imrét először tanúként hallgatták ki, ám a rendőrök hamar rájöttek, a továbbiakban gyanúsítottként kell kezelniük. Nem sokkal ez után az is kiderült, hogy nemcsak Mácsik Zoltán, hanem több villanyszerelő is köthető a férfihoz, például a 2015-ben eltűnt Orlik Vilmos.

A nyomozásban később komoly fordulat következett be. A férfi unokatestvérénél megtalálták Orlik Vilmos autóját. A rokon elmondta, hogy É. Imre hagyta nála az autót. Később érdeklődni akart nála, hogy meddig tartja még ott, ám nem érte el. Amikor látta, hogy a rendőrség keresi a járművet, azonnal jelentkezett. É. Imre jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Mácsik Zoltán, az egyik villanyszerelő, akinek ügye É. Imréhez köthetőForrás: RTL Klub

Férje mentette meg Makai Viktória ultrafutót

„Mindig foglalkoztatott, hogy egy 50 kilós nőnek milyen esélyei vannak, ha megtámadják. Részben megnyugtató válasz volt számomra a futás. Mindeddig" – kezdte Facebook-bejegyzését Makai Viktória ultrafutó, akit októberben támadott meg egy férfi futás közben. Viktória a szokásos útvonalon akarta megtenni a napi távot. Amikor a férje hazaérvén nem találta otthon, a keresésére indult. Szerencsére, hiszen támadója leütötte, ököllel ütötte az arcát, és meg akarta erőszakolni.

Mint kiderült: Makai Viktória korábban már látta néhányszor a támadóját egy közeli boltban. A rendőrök azonnal oda indultak, ahol megtudták, a férfi egy céges buliról indult el, ahol alkoholt is fogyasztott.
A támadás után H. István visszapattant a kerékpárjára, hogy hazainduljon. A felesége a munkahelyére telefonált, hogy a sérüléseiről érdeklődjön, ekkor a rendőrök már tudták, kit kell keresniük. Amikor megérkeztek a házhoz, H. István a hűtő mögött kuporgott meztelenül. Ellene szexuális erőszak bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárás.

Makai Viktóriát októberben támadta meg egy férfi futás közbenForrás: Facebook/Makai Viktória

A halálbüntetéstől menekült meg a szombathelyi trafikrabló 

Gázpisztollyal lőtt arcon egy szombathelyi trafikost K. Aladár idén novemberben. A férfi 1988-ban megölte a Lenti-Máhomfán élő, 11 éves Anitát. A kislány egy osztálykirándulásról tartott hazafelé gyalog, hiszen lekéste a buszt. Ekkor látta meg az akkor katona K. Aladárt. A férfi a közeli erdőbe vonszolta, ahol megölte.

Tettéért halálra ítélték, ám a halálbüntetés eltörlésekor kegyelmet kapott. 2008-ban szabadulhatott, egy interjúban korábban azt nyilatkozta: bár felakasztották volna. Mostani bűntettéért, azaz a fegyveresen elkövetett rablásért öttől tíz évig tartó szabadságvesztésre ítélhetik.

Valószínű, hogy K. Aladár nem marad élete végéig börtönbenForrás: Shutterstock

Csomagtartójában tartotta az édesanya holttestét 

Egy nyíregyházi boltos nőt késelt meg a mátészalkai K. Antal Nyíregyházán. Szerencsére egy járókelő közbelépett, így az eladónő életben maradt. A rendőrök elfogták a férfit, a hozzá köthető autó csomagtartójában pedig egy női holttestet találtak. A jelek szerint napok óta ott a kocsiban heverhetett a test.

Az áldozat egy 21 éves édesanya, Erzsébet volt. A vizsgálatok során megállapították, hogy az asszony halálát idegenkezűség okozta. Vélhetően napokig fogva tartották, mielőtt megölték. K. Antalról az is kiderült, hogy egy tévés vetélkedőn 3 millió forintot nyert. Egyébként közgazdász végzettséggel rendelkezik, korábban főkönyvelőként dolgozott. Úgy tudni, sikkasztás miatt bocsátották el. K. Antalt emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Egy nyíregyházi boltos nőt késelt meg a mátészalkai K. Antal NyíregyházánForrás: Thinkstock