A klímaváltozás miatt még szélsőségesebb időjárásra kell felkészülni ausztrál tudósok szerint

Forrás: commons.wikimedia.org -
klíma időjárás klímaváltozás tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A globális klímaváltozás miatt még szélsőségesebb időjárásra, hőhullámokra, bozóttüzekre, viharokra és szárazságra kell felkészülni - figyelmeztetett csütörtökön Ausztrália vezető tudományos testülete, a CSIRO.

Ausztrália klímája és a kontinenst övező óceánok hőmérséklete 1910 óta egy Celsius-fokkal nőtt. "Adataink azt jelzik, hogy a globális trendeknek megfelelően Ausztrália klímája is tovább melegszik, a mérések kezdete óta feljegyzett tíz legmagasabb hőmérsékletű évből nyolc 2005 után következett be" - hangsúlyozta Helen Cleugh, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) klímatudományi központjának igazgatója a szervezet jelentésében.

Borzalmas időjárást hoz a klímaváltozás Forrás: commons.wikimedia.org


Az igazgató szerint a felmelegedést a légkörbe jutó egyre több üvegházhatású gáz, köztük a szén-dioxid okozza, amely főként a fosszilis üzemanyagok és fűtőanyagok elégetéséből származik.
Az elmúlt 40 évben Tasmaniában végzett mérések is igazolták, hogy a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége nő, és 2016 óta tartósan 400 ppm fölött van.

Az iparosodás kezdete, az 1750-es évek előtti állapotokhoz képest 46 százalékkal nőtt globálisan a légkörbe jutott szén-dioxid-mennyiség, ez az érték valószínűleg a legmagasabb az elmúlt kétmillió évben.

A CSIRO jelentése azt is kiemelte, hogy Ausztrália déli részén az április és október közötti csapadékmennyiség az elmúlt húsz évből 17 év átlaga alá került.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.