Hatalmas üregeket fedezett fel a NASA a világ legveszélyesebb gleccserén

Forrás: NASA/OIB/Jeremy Harbeck -
NASA Thwaites gleccser olvadás tengerszint üreg gleccser
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők szerint rettenetes következményei lehetnek annak, ha a Thwaites nevű gleccseren lévő üreg tovább mélyül.

Megdöbbentő felvételt tett közzé a NASA az Antarktisz nyugati partján lévő Thwaites gleccserről. A világ legveszélyesebb gleccserének tartott Thwaitesen egy akkora szakadék keletkezett, amely megegyezik New York Manhattan kerületének kétharmadával, magassága pedig mintegy 300 méter.

Hatalmas a tátongó üreg Forrás: NASA/OIB/Jeremy Harbeck

A Mirror cikke szerint a keletkezett szakadék mintegy 14 millió tonna jegyet foglal magába, mely az elmúlt 3 évben olvadt meg. Eric Rignot, a tanulmány szerzője elmondta, hogy évek óta feltételezik, hogy a Thwaites nem csatlakozik szorosan az alatta lévő alapkőzethez.

Pietro Milillo kutatásvezető szerint a gleccser alatti üregnek nagy szerepe van az olvadás mértékében, ahogy egyre több hő és víz kerül a gleccser alá, annál gyorsabban olvad. A gleccser egyébként a világ tengerszint emelkedésének 4 százalékáért felelős. Ha összeomlik, 0,6 méterrel emeli meg a világ óceánjainak magasságát.

Már nem láthatjuk természetes élőhelyén a kék arapapagájthttp://www.life.hu/news/20190131-mar-nem-lathatjuk-termeszetes-elohelyen-a-kek-arapapagajt.htmlA Rio című rajzfilmből is ismerhetjük a kék arapapagájt, azaz a Spix arát. Ám ezt az állatot már nem láthatjuk többé természetes élőhelyén, fogságban pedig kevesen élnek ahhoz, hogy a fajt fenn lehessen tartani. News--Időjárás: enyhe, esős napok jönnekhttp://www.life.hu/news/20190131-idojaras-enyhe-esos-napok-jonnek.htmlHétvégén, február első napjaiban kora tavaszi időre számíthatunk sok-sok csapadékkal. NewsOrigoEmiliano Sala eltűnt focista repülőjének egy darabját moshatta partra a vízhttp://www.life.hu/news/20190131-emiliano-sala-eltunt-focista-repulojenek-egy-darabjat-moshatta-partra-a-viz.htmlMég mindig nem találták meg azt a magánrepülőgépet, amelyen a Cardiff City focicsapathoz frissen igazolt játékos, Emiliano Sala utazott. Néhány nappal ezelőtt azonban Franciaország partjainál a víz néhány ülésdarabot sodort ki. Úgy vélik, a focista gépének darabjai lehetnek. News--Magányossága miatt ugrott a Dunába az Árpád hídról a férfihttp://www.life.hu/news/20190131-maganyossaga-miatt-ugrott-dunaba-az-arpad-hidrol-a-ferfi.htmlMegállt az autójával az Árpád hídon, kiszállt, és a Dunába ugrott egy férfi. Végre fény derült arra, hogy ki volt az, és miért tette. NewsOrigoÖsszefüggő, de vékony a Balaton jegehttp://www.life.hu/news/20190131-osszefuggo-de-vekony-a-balaton-jege.htmlÖsszefüggő, 3-4 centiméter vastag jégtakaró alakult ki a szerdára a Balaton nagyobb részén, de általában töredezett, a parton helyenként jégtorlaszok is kialakultak - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel szerdán.NewsOrigoA miniszoknyás nőket rátermettebbnek gondolják a munkahelyekenhttp://www.life.hu/news/20190131-a-miniszoknyas-noket-ratermettebbnek-gondoljak-a-munkahelyeken.htmlÚgy tűnik, hogy a nők intelligenciáját és rátermettségét nem az eredményeik, hanem az öltözködésük határozza meg mások számára. Egy kutatásból kiderült, hogy azok, akik miniszoknyát viselnek a munkahelyükön, nagyobb eséllyel számíthatnak előléptetésre, míg ugyanez a szexi viselet az egyetemen éppen az ellenkezőjét jelenti. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.