Ma már csupán 47 közvécé működik Budapesten a csatornázási művek kezelésében, még néhányat pedig a kerületi önkormányzatok működtetnek, de pontosan nem tudni, mennyi nyilvános mosdó is van. Ezen tervez változtatni a főváros.

Nagy a káosz jelenleg a nyilvános vécék körül: nincsen pontos adat arról, hogy hány működik, hiszen egy részüket a csatornázási művek, a másik részüket pedig a kerületi önkormányzatok üzemeltetik. Nem egységes a kinézetük és a nyitva tartásuk sem, világos, hogy ez a helyzet megoldásra vár.

Kevés a nyilvános vécé a fővárosbanForrás: Pixabay

A központi helyeken sokszor csak bezárt illemhelyekkel találkozhatnak a turisták és a fővárosiak: az Oktogonon, a Nagymező utcán vagy a Teréz körút és a Király utca sarkán is. „Annak ellenére, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetése nem számít közfeladatnak, terveink között szerepel az említett illemhelyek megnyitása, ám azok teljes körű felújításra szorulnak, így csak a munkálatok befejezése után lesznek látogathatóak. Ugyanakkor számos más köztéri vécét azért zártunk be, mert nagyon kevesen használták, illetve megrongálták őket"  – mondta a Ripostnak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szóvivője. A Főpolgármesteri Hivatal változást tervez, készül az új koncepció a közvécékre. Folyamatban van egy Budapest egész területére vonatkozó átfogó, intézkedési és stratégiai tervet megelőző koncepció kidolgozása. A lehetséges helyszínek kiválasztásán dolgozunk, konzultálva a helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve az FCSM munkatársaival. A koncepció elfogadása és a fejlesztéshez szükséges anyagi fedezet biztosítása után kerülhet sor a tényleges megvalósításra. A nyilvános illemhelyek bővítése mellett céljaink között szerepel az is, hogy az illemhelyeket a 21. századi igényeknek megfelelően és felszereltségükben hiánytalan módon építsék ki" – közölték.