Megkoronázták X. Ráma thaiföldi királyt

Forrás: Picture-Alliance/AFP/No usage in the Netherlands/Pool / Albert Nieboer -
Thaiföld X. Ráma király koronázás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megkoronázták X. Ráma (Maha Vadzsiralongkorn) thaiföldi királyt szombaton a bangkoki Nagy Palotában, az eseményt élőben közvetítették az ország tévécsatornái.

Hetven év óta ez az első koronázás. Vadzsiralongkorn 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után. Az új király azonban akkor időt kért arra, hogy gyászolhasson, ezért csak most koronázták meg.

Megkoronázták X. Ráma thaiföldi királyt: a tisztálkodási szertartás kezdete Forrás: Picture-Alliance/AFP/No usage in the Netherlands/Pool / Albert Nieboer

A szombati szertartás részeként, egy tisztálkodási rituálé keretében, az uralkodó fejére szentelt vizet öntöttek, így jelképezve a ráruházott korlátlan hatalmat. Ezt követően a király testét az ország száz forrásából származó vízzel dörzsölték be, majd átadták neki a hatalom jelképeit. Közben a fanfárokon thai zene szólt, illetve a háttérben ágyúdörgés hallatszott.

Megkoronázták X. Ráma thaiföldi királyt – Tisztálkodási szertartás Forrás: Picture-Alliance/AFP/No usage in the Netherlands/Pool / Albert Nieboer

X. Ráma maga helyezte fejére a 7,3 kilogramm súlyú koronát, mert a hagyományok szerint ezt az uralkodón kívül más nem teheti meg, illetve mert nem érinthetik meg a király fejét, illetve nem szentségteleníthetik meg a koronát.

X. Ráma thaiföldi király a fejére teszi a koronát Forrás: AFP/Handout

A háromnapos szertartásra mintegy 31 millió dollárt költenek. A szertartás egyvelege a buddhista és hindu rítusoknak: összhangban van a thaiföldi buddhista hagyományokkal, de azzal is, hogy a király Visnunak, a hinduizmusban az isteni hármasság egyik alakjának reinkarnációja. A koronázás alkalmából már áprilistól arra buzdították a thaiföldi alattvalókat, hogy sárga inget viseljenek. A sárga ugyanis a királyhűség színe.

X. Ráma thaiföldi király koronázási ünnepsége Forrás: Picture-Alliance/AFP/No usage in the Netherlands/Pool / Albert Nieboer

Várhatóan mintegy 150 ezer ember érkezik az ország minden szegletéből, hogy kifejezze jókívánságát az uralkodónak a koronázás alkalmából. A király vasárnap megszemlél egy hét kilométer hosszú parádét, majd hétfőn a Nagy Palota közelében, egy erkélyen jelenik meg az ünneplő tömeg előtt.
A tévében elhangzott, hogy egy, az ország déli részén lakó 48 éves férfi 640 kilométert gyalogolt Bangkokig, hogy jelen lehessen a koronázáson.

A thaiföldi királynő Forrás: Picture-Alliance/AFP/No usage in the Netherlands/Pool / Albert Nieboer

X. Ráma az alkalomból királyi kegyelemben részesített országszerte ötvenezer rabot, köztük egy felségsértéssel vádolt diákot.

X. Ráma thaiföldi király megkoronázása Forrás: AFP/Handout



Stahl Judit: "Soha nem mutogattam magam"http://www.life.hu/sztarok/20190504-stahl-judit-soha-nem-mutogattam-magam.htmlStahl Judit 51 évesen villantott először dekoltázst egy magyar divatmárka kampányában. Egy ország álla esett le a szexi fotótól. TV + SztárokOrigoTörölték Harry herceg utazását, lázas találgatások indultak a hercegi utód érkezésérőlhttp://www.life.hu/sztarok/20190504-toroltek-harry-herceg-utazasat-lazas-talalgatasok-a-hercegi-utod-erkezeserol.htmlTörölték Harry herceg jövő szerdára kitűzött hivatalos amszterdami látogatását. A Buckingham-palota pénteki tájékoztatása nyomán újult erővel lángoltak fel a találgatások arról, hogy most már bármelyik pillanatban bejelenthetik Harry és felesége, Meghan hercegné első gyermekének megszületését. TV + Sztárok--Film készül Szabó Győző életérőlhttp://www.life.hu/sztarok/20190429-film-keszul-szabo-gyozo-eleterol.htmlFilm készül Szabó Győző önéletrajzi könyvéből, amelyben a színész beszámolt korábbi drogfüggőségéről. TV + SztárokOrigoNyolc hónappal a szabadulása után rátalált a szerelem Eva Rezesovárahttp://www.life.hu/sztarok/20190504-nyolc-honappal-a-szabadulasa-utan-ratalalt-a-szerelem-eva-rezesovara.htmlA halálos autóbalesetet okozó és hat évig raboskodó Eva Rezesová élete újabb fordulatot vett: rátalált a szerelem. TV + SztárokOrigoBerényi Miklós mellett több fontos szereplő távozik a Barátok köztbőlhttp://www.life.hu/sztarok/20190504-berenyi-miklos-mellett-tobb-fontos-szereplo-tavozik-a-baratok-koztbol.htmlTegnap derült ki, hogy a Berényi Miklóst alakító Szőke Zoltán távozik a Barátok köztből. Úgy tűnik, nem ő az egyetlen, aki otthagyja a 2008 óta futó sorozatot. TV + SztárokOrigoStahl Judit elképesztő dekoltázst villantott – fotóhttp://www.life.hu/sztarok/20190503-stahl-judit-elkepeszto-dekoltazst-villantott.htmlStahl Juditról egy meglepően szexi fotó került fel az internetre. TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.