Ez az oka a májusi szeszélyes időjárásnak

Forrás: Shutterstock -
Szeszélyes május időjárás klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértő adta meg a magyarázatot arra, miért is ilyen szeszélyes a májusi időjárás.

Nagyon nehéz követni a májusi időjárást, néha elég egy vékonyabb felsőt felvenni, míg más napokon kabátra és esernyőre is szükségünk van. A múlt héten például a hidegrekord is megdőlt Magyarországon. Az extrém időjárás egyébként nem csak nálunk jellemző, a kontinens többi részén is szokatlan idő van: Oroszországban nemrég 31 fokot mértek.

Juhász Árpád geológus az M1 műsorában kifejtette, valószínűleg ezeket a jelenségeket a klímaváltozás okozza. Mint mondta, az utóbbi években egy kicsit megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya: korábban az határozta meg az éghajlatunkat, időjárásunkat, hogy általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, ami nem jelentett nagy hőmérsékleti különbségeket.

A klímaváltozás okolható a szeszélyes időjárásért Forrás: Shutterstock

Most úgy tűnik, hogy ezeknek a szélességi körök mentén terjedő légtömegeknek egy kicsit jelentéktelenebbé vált a szerepük, és függőleges irányban, tehát a hosszúsági körök mentén történnek a hatalmas nagy légáramlások. Tehát elindul az északi sarkkör környékéről egy nagyon hideg légtömeg, délről jön a meleg fölfele, és ez a kettő nem frontálisan ütközik, hanem az egyik a másik alá vagy fölé kerül, attól függően, honnan nézzük. Így lehetséges az például, hogy a hideg levegőt eltüntetik azok a légáramlatok, amelyek délről jönnek" – idézi a szakember szavait a Blikk.

Leleplezték az Insta-sztárok fotóit: nincs sok közük a valósághozhttp://www.life.hu/news/20190520-lelepleztek-az-insta-sztarok-fotoit-nincs-sok-kozuk-a-valosaghoz.htmlEgy internetes fórumon leleplezték az Insta-sztárokat: kiderült, fotóik nem is türközik a valóságot. NewsOrigoA norvég Ayla Kirstine szabadidejében lóként üget: rengetegen nézik videóithttp://www.life.hu/news/20190520-a-norveg-ayla-kirstine-szabadidejeben-lokent-uget-rengetegen-nezik-videoit.htmlInternetes sztárrá vált a Ayla Kirstine nevű norvég nő videóinak köszönhetően, melyeken úgy üget, mint egy ló. NewsOrigoA jövő héten is gyakran esik majd az esőhttp://www.life.hu/news/20190519-a-jovo-heten-is-gyakran-esik-majd-az-eso-idojaras.htmlA jövő héten is többször lesz eső, a szél is megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. Lehűlésre viszont nem kell számítani, továbbra is jellemzően 20 fok körül alakulnak majd a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. NewsThinkstockTragédia történt az Eurovízió első elődöntője utánhttp://www.life.hu/news/20190519-tragedia-tortent-az-eurovizios-dalfesztival-elso-elodontoje-utan.htmlEgy teherautó sofőrje életét vesztette keddről szerdára virradóan Tel-Avivban, közvetlenül a Dalfesztivál első elődöntője után, amikor egy fényszóró berendezés rázuhant, miközben épp a kamion tartalmát pakolta ki az Eurovízió helyszínén. NewsOrigoFelháborodtak az emberek, amiért a nemzeti park hagyott elpusztulni 5 kisgólyáthttp://www.life.hu/news/20190518-felhaborodtak-az-emberek-amiert-a-nemzeti-park-hagyott-elpusztulni-5-kisgolyat.htmlEgy bogyiszlói bekamerázott fészek kisgólyái elpusztultak a nézők szeme láttára, ezért dühöngnek az emberek. A Duna-Dráva Nemzeti Park úgy döntött, nem avatkoznak bele a természet rendjébe, hiába próbáltak a madármentők segíteni. News--Elpusztult Grumpy Cathttp://www.life.hu/news/20190517-elpusztult-grumpy-cat-macska.htmlHétéves korában elpusztult a világ egyik legismertebb macskája, Grumpy Cat. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.