Lagzi Lajcsit közüzemi lopással és vesztegetéssel vádolják, és nagyon hosszú pereskedésnek néz elébe: köthetett volna alkut, de nem élt a lehetőséggel.

Lagzi Lajcsi akár alkut is köthetett volna, az új büntetőeljárási törvény ugyanis lehetőséget ad rá, de ő nem élt vele. Az ügyész, a védő és a vádlott között köthető egyezség, amellyel lemond a tárgyalási jogról, de Galambos Lajos inkább küzd az igazáért.

Galambos Lajos nem kért az alkubólFotó: Szabó Gábor - Origo

„Ha egy ilyen egyezségbe belementem volna, azzal a bűnösségemet ismertem volna el, amiről szó sem lehet. Ártatlan vagyok, meg fogom védeni az igazamat. Harcolok tovább!" – mondta a Blikknek Lajcsi, az ügyvédje pedig megerősítette, hogy nem történt megállapodás. „Az előkészítő ülésen Galambos úrnak kellett volna arról nyilatkoznia, hogy a bűnösségét beismeri, illetve a beismeréssel érintett körben a tárgyaláshoz való jogáról lemond, de védencem ettől elzárkózott, és az egyes vádpontokat cáfoló és annak ténybeli tévedéseit megvilágító védekezést terjesztett elő – mondta dr. Fröhlich Krisztián. – Nyilván nem lehet szó nélkül elmenni a vádirat téves állításai és félinformációi alapján levont téves következtetései mellett, még akkor sem, ha ez az eljárást lerövidíti. Masszív védekezésre készülök, éveken át tartó pernek nézünk elébe" – tette hozzá.

"Aki lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról, az enyhébb büntetésben részesül. A bíró ebben az esetben is alaposan mérlegel, de az eljárás hossza lényegesen lerövidül. Nincs két egyforma ügy, de hogy a nagyságrendet érzékeltessem, legutóbb egy tolvaj védője voltam, aki nyolc év helyett három és felet kapott" – mondta dr. Kamarás Péter.