Élet nyomaira bukkanhatott a Curiosity marsjáró

Forrás: Shutterstock -
élet biológia Mars geológia bolygó metán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdekes jelenségre bukkant a Curiosity marsjáró. A Mars felszínén metán nyomaira bukkantak, ami akár az élet jele is lehet. 

Szokatlanul magas koncentrációjú metánt talált a Marson a Curiosity marsjáró. A BBC cikke szerint ebből arra is lehet következtetni, hogy van élet a Marson. A Földön ugyanis a metánt többnyire élőlények termelik.

Ez azonban nem feltétlenül igaz a Marsra, az is elképzelhető, hogy geológiai folyamatok eredménye. Ennek ellenére ezek a friss adatok fokozzák az érdeklődést a témával kapcsolatban.

Metánt találtak a Marson Forrás: Shutterstock

„Jelenlegi méréseinkkel nem tudjuk megállapítani, hogy a metánforrás biológiai vagy geológiai” – mondta Paul Mahaffy kutató.

A földihez képest sokkal kevesebb a metánkoncentráció a Marson, a mennyisége pedig időszakonként változik.

A leghíresebb fotó a csernobili erőmű sugárzó masszájávalhttp://www.life.hu/news/20190624-a-leghiresebb-foto-a-csernobili-eromu-sugarzo-masszajaval.htmlArthur Kornyejev többször járt Csernobilban, róla készült a katasztrófa utáni leghíresebb fotó is, ami valójában egy szelfi. News--Rekordmennyiségű csapadék hullott vasárnaphttp://www.life.hu/news/20190624-rekordmennyisegu-csapadek-hullott-vasarnap-1.htmlRekordmennyiségű csapadék hullott vasárnap, több helyen villámárvizek is kialakultak – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán. NewsOrigoA nyomozás során kiderült, mennyivel ment a Hableány sétahajóhttp://www.life.hu/news/20190624-a-nyomozas-soran-kiderult-mennyivel-ment-a-hableany-setahajo.htmlValótlannak tűnő állítások láttak napvilágot a sajtóban a dunai hajóbalesettel kapcsolatban. A rendőrség most közzétette, mennyivel ment valójában a Hableány sétahajó, mielőtt összeütközött volna a Viking szállodahajóval. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoEgy nő azt állítja, hogy spermával fecskendezték le a 4–6-os villamoson (18+)http://www.life.hu/news/20190624-egy-no-allitja-spermaval-fecskendeztek-le-a-46os-villamoson.htmlEgy nő azt mondja, hogy spermát fecskendezett rá egy férfi a 4–6-os villamoson. News--Szúnyogcsípéstől kapott allergiás rohamot egy 4 éves esztergomi kisfiú: kórházba kerülthttp://www.life.hu/news/20190624-szunyogcsipestol-kapott-allergias-rohamot-egy-4-eves-esztergomi-kisfiu-korhazba-kerult.htmlEgy Esztergom melletti településen úgy megcsipkedtek a szúnyogok egy 4 éves kisfiút, hogy allergiás rohamot kapott és kórházba kellett vinni. NewsOrigoIdőjárás: a következő napokban ismét melegszik az időhttp://www.life.hu/news/20190624-idojaras-a-kovetkezo-napokban-ismet-melegszik-az-ido.htmlA következő napokban kevesebb helyen várható csapadék, sok lesz a napsütés és melegszik az idő: a hét közepén már 35 fok is lehet, de a hétvégére több fokkal mérséklődik a kánikula – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.