Az ExperiDance társulat egyik alapítója, Román Sándor és egy kollégája között alakult ki vitás helyzet, ami nagyon elfajult. A rendőrséget is be kellett vonni az ügybe.

Az ExperiDance társulat egyik alapítója, művészeti vezetője és 50 százalékos tulajdonosa, Román Sándor azt állítja, valakik szeretnék rátenni a kezüket a társulatra, veszélyeztetve ezzel az ExperiDance létezését és az általuk itthon és külföldön képviselt értékrendet. A koreográfus szerint mára a helyzet tarthatatlanná vált.

Részlet a Leonardo című előadásbólForrás: Pintér Árpád

„Eddig hallgattam, mert nem kívánom sárba tiporni az elmúlt 19 évet, de már nemcsak a saját jogaimat kell megvédenem, hanem egy nemzeti kulturális közkincset is” – mondta a Blikknek Román Sándor, aki azt állítja, pénzügyi dolgokért felelő üzlettársával alakult ki köztük feszültség.
Tavaly nyáron jeleztem, szeretnék belenézni a társaság irataiba, gazdálkodásába, hiszen szerettem volna végre megérteni, hogy miként is gazdálkodik a cég, és választ kapni arra, miért nem kapnak a táncosaink fizetésemelést, miért nincsenek külföldi szereplések” – mondta, de állítása szerint érdemi választ nem kapott, sőt, a munkáját is nehezítették: biztonsági emberek jelentek meg a próbateremnél.
„Nagyjából 100 növendékünk volt, akiket a szüleik azért a szakmai tudásért, szellemiségért hoztak ide, amire én voltam a garancia. A biztonsági emberek megjelenésével azonban nem tudtam órákat tartani, nem szerettem volna, ha a gyerekek bármi atrocitást tapasztalnak, ezért nem jártam be tanítani. Az évzáró szülői értekezletre a biztonságiak már be sem engedtek, feltartóztattak, majd közölték, hogy az épületbe nem léphetek be. Az épületbe, amely az ExperiDance otthona. Rendőrt hívtunk, készült jegyzőkönyv, majd a szülőkkel az utcán zártuk a szülői értekezletet” – mondta. Hozzátette, nélküle döntöttek úgy, lemondják a társulat nyári táborát és felfüggesztik a működését.
„Úgy tudom, a darabokat, a koreográfiáimat néhány korábbi, a társulatnál viszonylag rövid időt eltöltött táncossal, nélkülem kívánják játszani. Azt gondolom, a szerzői jog véd engem és az általam megalkotott koreográfiákat, hiszen ezek kétségbevonhatatlanul az én szellemi műveim. Sajnos elérkeztünk addig a pontig, amikor már a hatóságoknak kell vizsgálódniuk, aztán a bíróság dönt majd a kérdésben. A szükséges jogi lépéseket megtettem, az ügyvezetőt ügyvezetői tisztségéből visszahívtam. A legjobban az fáj, hogy amit létrehoztunk, az közkincs, 40 év munkája mehetne veszendőbe, és ez nem üzleti vagy személyes kérdés, mivel egy magyar kulturális közkincsről szól, amit nem engedhetek sérülni” – mondta a társulat vezetője.