A hírek szerint kikapcsolhatták a Viking Sigyn vészjelzőit, mielőtt az nekiütközött a Hableánynak.

Némák voltak a vészjelzők a Viking Sigyn szállodahajó radarján, ugyanis kikapcsolták őket és emellett a hajóhidat is leeresztették, mielőtt a jármű nekiütközött a Hableánynak – értesült a Blikk.

A portál azt írja, dr. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje megkapta azokat az iratokat, amelyek az elsődleges szakvéleményeket tartalmazzák.

A Viking 46 fős személyzetét és 184 utast hallgattak ki tanúként a tragédia után. Köztük azt az amerikai házaspárt is, akik videón örökítették meg a Viking fedélzetének orrából az ütközést. Ezt a felvételt adta át a hatóság szakértői vizsgálatra. Az eredmény szerint a videón nem látható, hogy a Viking az ütközést megelőzően lassítana, azaz nem vett tudomást a Hableány jelenlétéről. A szakértő kimondja, hogy a felvétel alapján a Viking vezetőjének látnia kellett a sétahajót, amikor az még előtte volt” – mondta el az ügyvéd a lapnak.

A Viking Sigyn szállodahajón kikapcsolták a vészjelzéstForrás: AFP/Gergely Besenyei

Mint írják, sötétben, esőben, a különösen nagy hajóforgalomban indokolt lett volna a vészjelző használata, ahogyan egy kormányos matróz jelenléte is. A radar érzékeli, hogy valami túl közel kerül a hajótesthez, ha éppen a vezető nem figyel. Valószínűleg a vészcsengőt azért kapcsolták ki, mert a forgalmas szakaszon legalább 15–20 másik hajó közlekedett, így folyamatos volt a felesleges jelzés, ami zavarhatott.