Hurrikánriadó van Louisianában, pusztító viharok Pennsylvaniában és Marylandben

Forrás: AFP/Alex Edelman -
hurrikán USA
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hurrikánriadót hirdettek ki csütörtökön Louisiana államban, és pusztító viharok sújtják Pennsylvaniát és Marylandet. A Barry névre keresztelt trópusi vihar csütörtökön este a Mexikói-öböl felett 1-es erősségű hurrikánná alakult, ezért John Bel Edwards louisianai kormányzó kihirdette a hurrikánriadót. A déli tagállam nagyvárosában, New Orleansban LaToya Cantrell polgármester már szerdán szükségállapotot rendelt el.

A meteorológusok szerint a hurrikán lassan mozog, és várhatóan szombaton hajnalban ér majd partot, óránként 120 kilométeres sebességű széllel süvítve.

New Orleansban és Louisiana tengerparti városaiban – köztük a 2005-ben a Katrina hurrikán által csaknem teljesen elpusztított Biloxiban és Gulfportban – készenlétben állnak a Nemzeti Gárda mentőegységei. A kormányzó figyelmeztetett: a közelgő hurrikán nem is azért nagyon veszélyes, mert erős, hanem mert akkor ér partot, amikor a Mississippi rendkívüli mértékben megáradt, és áradása folytatódik. A folyó már hat méter magasra duzzadt a napok óta tartó szakadatlan esőzés következtében. Csütörtökön New Orleansban és környékén több mint félméternyi eső esett, teljes városrészek állnak víz alatt. A város polgármestere közölte: a szivattyúk még működnek, de ha a hurrikán partot ér, akkor valószínűleg már nem fogják bírni a terhelést. New Orleans utcáit térdig érő víz borítja.

Szükségállapotot hirdettek ki Amerikában a hurrikán miatt Forrás: AFP/Alex Edelman


„Özönvízszerű esőzés, áradó folyók és hurrikán – mind a háromban részünk lesz” – jelentette ki John Bel Edwards. A kormányzó segítségért és azzal a kéréssel fordult Donald Trump elnökhöz, hogy hirdessen ki rendkívüli állapotot. Ez ugyanis megkönnyítené a szövetségi anyagi források felszabadítását.
Hasonlóképpen készültségben vannak a Nemzeti Gárda erői Mississippi és Texas államokban is.
Heves esőzésekkel járó óriási viharok pusztítanak az ország északibb vidékein is: Pittsburghtől Philadelphiáig egybefüggő viharzóna mozog, Virginia, Maryland és Pennsylvania államokban mindenütt esőfüggöny sötétíti el a vidéket. Ezekben az államokban csütörtökön 150–200 milliméternyi eső esett, járhatatlanná vált több út, az országutakon mentésre várnak a vízben rekedt autók. Sok helyütt leszakadtak a vezetékek, megszűnt az áramszolgáltatás, Pittsburgh környékéről földcsuszamlásokat is jelentettek.
„Életveszélyes a helyzet Virginia és Maryland egyes megyéiben” – figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.