Tovább tombol a Dorian: minden eddiginél nagyobb áradásokkal csap le

Forrás: MTI/EPA/NASA/- -
Dorian hurrikán hurrikán vihar áradás evakuálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tovább tombol a Dorian: a hurrikán hamarosan lecsap az amerikai keleti partokon.

Várhatóan minden eddiginél nagyobb áradásokkal csap le a Dorian hurrikán csütörtökön az Egyesült Államok keleti partvidékére. Bár a hurrikán az előrejelzések szerint a partoktól mintegy 100 kilométeres távolságban halad majd el, így is életveszélyes – számolt be róla az MTI.

A szerdán ismét hármas fokozatúra erősödött hurrikán jelenleg óránként 170-180 kilométeres széllökésekkel ostromolja az amerikai partokat, és két-három méter magasra korbácsolja fel az Atlanti-óceán hullámait. Rendkívül lassan - óránként 13 kilométeres sebességgel - halad Georgia államtól Virginia irányában, de az előrejelzések szerint a marylandi Chesapeake-öblöt is eléri majd.

Floridában - amely mellett már elhaladt a vihar - az orlandói nemzetközi repülőtér szerdán már ismét működött, csütörtökön pedig újból megnyitják Jacksonville légikikötőjét is. A georgiai Atlanta repülőtere szintén működik már.

Dorian a világűrből Forrás: MTI/EPA/NASA/-

Dél-Karolinában és Észak-Karolinában viszont óvatosságra intettek és a part menti területeken élőket evakuálásra szólították fel. Dél-Karolinában a hivatalos adatok szerint szerda délig mintegy 360 ezer ember hagyta el a tengerparti településeket.

Dél-Karolina történelmi városa, Charleston a helyszíni tudósítások tanúsága szerint szerda délre teljesen kihalt képet mutatott: a helybéliek bezárkóztak, vagy eleget tettek a kiürítési rendelkezésnek. Bár az előrejelzések szerint ide csak csütörtökön "érkezik meg" a vihar, de a heves esőzések nyomán már szerdán este bokáig érő víz borította a belváros utcáit. A charlestoni nemzetközi repülőteret lezárták. Charlestonban és az egész megyében kötelező evakuálást rendeltek el.

Henry McMaster dél-karolinai kormányzó lezáratta a Floridától Kanadáig futó egyik legfontosabb, 95-ös számú amerikai országutat, mert várhatóan az is víz alá kerül.

Közben a The Washington Post című lap a Bahama-szigetek egészségügyi miniszterére, Duane Sandsre hivatkozva azt jelentette, hogy a hatalmas pusztítást elszenvedett szigeteken eddig a vihar 20 halálos áldozatát azonosították.

Egy jacksonville-i férfi szerdán csaknem ötvenezer dollárért száz generátort, továbbá élelmiszereket vásárolt, hogy segélyként a Bahamákra szállítsák.

Egy turistahajókat működtető miami hajózási társaság - a Carnival - kétmillió dollárt ajánlott fel a Bahamai Közösség kormányának a helyreállítási munkálatokhoz. A vállalat elnöke további egymillió dollárt ajánlott fel személyes alapítványából.

Az erdőtüzek ellenére megmarad az Amazonas-medence legmagasabb fájahttp://www.life.hu/news/20190904-az-erdotuzek-ellenere-megmarad-az-amazonasmedence-legmagasabb-faja.htmlAz Amazonas-medence közelmúltban felfedezett legmagasabb, 88 méteres fáját nem fenyegetik a térségben pusztító erdőtüzek - derült ki brazil és brit kutatók tanulmányából.News--Veszélyeztetik a vadon élő állatokat a szelfiző turistákhttp://www.life.hu/news/20190904-veszelyeztetik-a-vadon-elo-allatokat-a-szelfizo-turistak.htmlA vadon élő állatokkal szelfiző turisták megzavarják az állatok táplálkozását, utódgondozását, veszélyeztetik a születésszámot - figyelmeztettek kutatók az Új-Zélandon tartott Nemzetközi Pingvinkonferencián.NewsOrigoA Dorian hurrikán várhatóan csak Florida partjai mentén, a félszigettől távol halad elhttp://www.life.hu/news/20190904-a-dorian-hurrikan-varhatoan-csak-florida-partjai-menten-a-felszigettol-tavol-halad-el.htmlA Dorian hurrikán várhatóan elhalad majd Florida partjai mentén, a félszigettől nagyobb távolságra - jelentette helyi idő szerint kedden későn este az amerikai Országos Hurrikán Központ.News--Holtan találták meg az olimpiai érmes spanyol alpesi sízőthttp://www.life.hu/news/20190904-holtan-talaltak-meg-az-olimpiai-ermes-spanyol-alpesi-sizot.htmlHoltan találták meg Blanca Fernández Ochoa olimpiai érmes spanyol alpesi sízőt.News--Romokban a Bahamák több szigete, humanitárius válság fenyegethttp://www.life.hu/news/20190904-romokban-a-bahamak-tobb-szigete-humanitarius-valsag-fenyeget-1.htmlA meggyengült Dorian hurrikán már Florida felé halad, de a Bahamák több szigetén helyi tisztségviselők és szemtanúk keddi közlései szerint hatalmas pusztítást végzett. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézniük.News--Ámokfutó ölt meg több diákot egy kínai általános iskolábanhttp://www.life.hu/news/20190903-amokfuto-olt-meg-tobb-diakot-egy-kinai-altalanos-iskolaban.htmlTöbb diákot megölt egy ámokfutó egy közép-kínai általános iskolában. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.