Már négy halálos áldozata van a rendkívüli időjárásnak Spanyolországban

esőzés halálos áldozat Spanyolország időjárás áradás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már négy halálos áldozata van a rendkívüli időjárásnak Spanyolországban. A heves esőzések rendkívüli áradásokat okoztak.

A hatóságok tájékoztatása szerint egy középkorú férfi reggel halt meg, miután autójával behajtott egy vízzel elárasztott alagútba az andalúziai Almeríában. A gépkocsiból rendőri segítséggel két utast sikerült kimenteni, de a sofőr megfulladt. Délután egy korábban eltűntként nyilvántartott 36 éves férfi holttestét találták meg Jámula közelében, aki szintén az autójában veszítette életét. A heves esőzések két napja kezdődtek az ország délkeleti részén főként a valenciai és murciai autonóm közösségekben okozva rendkívüli helyzetet.


Fernando López Miras murciai elnök elmondta: az egész régióban kiadták a legmagasabb, vörös színű riasztást az időjárási vészhelyzet miatt, ami eddig még soha nem fordult elő. Bejelentette továbbá, hogy kezdeményezi a spanyol kormánynál a térség katasztrófaövezetté nyilvánítását.

Murciában pénteken elmaradt a tanítás minden oktatási intézményben, és mintegy 2500 ember kellett kitelepíteni otthonából - tájékoztatott a spanyol közszolgálati televízió (RTVE). A régióban készült légifelvételeken látszik, hogy hatalmas területek, termőföldek és lakott térségek kerültek víz alá.
Több települést is teljesen megközelíthetetlenné tett az áradás, például Los Alcázaresben többeket helikopterrel kellett evakuálni. A mentésekben a hadsereg különleges egysége is közreműködik. A rossz idő miatt a murciai repülőtér forgalmát lezárták, és néhány órára az almeríai légikikötő is bezárt, ahogy a Baleár-szigetek fővárosának, Palmának reptere sem indított és fogadott járatokat több mint egy órán keresztül. A spanyol közlekedési hatóság (DGT) tájékoztatása szerint útzár van érvényben több mint 80 autóúton Murcia és Valencia területén.


A víz okozta pusztítás képei bejárták a sajtót és az internetes közösségi oldalakat. Otthonukban rekedt emberek tettek közzé olyan mobiltelefonos felvételeket, amelyeken látszik, hogy az utcán hömpölyög árhullám, magával sodorva faágakat, kukákat, motorokat és autókat is. A valenciai autonóm közösségben található Orihuela lakói állítják: nem emlékeznek arra, hogy valaha ennyi eső esett volna. Benyomásukat a meteorológiai szolgálat is igazolta: az elmúlt 48 órában négyzetméterenként 400 litert meghaladó csapadékmennyiséget mértek a településen. Itt is többeket kellett kitelepíteni, mert a Segura folyó kiöntött medréből, és házakba tört be. Mintegy ötezer ember maradt áram nélkül.
Ontinyentben a csütörtökön kitelepített mintegy száz ember továbbra sem térhet haza, mert újabb árhullámtól tartanak, noha az esőzés a nap folyamán alábbhagyott. A településen hat óra alatt négyzetméterenként több mint 300 liter csapadék esett, akkora mennyiség, amennyi általában fél év alatt szokott. A levonult ár sarat, törmeléket, szemetet, felborított járműveket hagyott maga után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.