Már négy halálos áldozata van a rendkívüli időjárásnak Spanyolországban

esőzés halálos áldozat Spanyolország időjárás áradás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már négy halálos áldozata van a rendkívüli időjárásnak Spanyolországban. A heves esőzések rendkívüli áradásokat okoztak.

A hatóságok tájékoztatása szerint egy középkorú férfi reggel halt meg, miután autójával behajtott egy vízzel elárasztott alagútba az andalúziai Almeríában. A gépkocsiból rendőri segítséggel két utast sikerült kimenteni, de a sofőr megfulladt. Délután egy korábban eltűntként nyilvántartott 36 éves férfi holttestét találták meg Jámula közelében, aki szintén az autójában veszítette életét. A heves esőzések két napja kezdődtek az ország délkeleti részén főként a valenciai és murciai autonóm közösségekben okozva rendkívüli helyzetet.


Fernando López Miras murciai elnök elmondta: az egész régióban kiadták a legmagasabb, vörös színű riasztást az időjárási vészhelyzet miatt, ami eddig még soha nem fordult elő. Bejelentette továbbá, hogy kezdeményezi a spanyol kormánynál a térség katasztrófaövezetté nyilvánítását.

Murciában pénteken elmaradt a tanítás minden oktatási intézményben, és mintegy 2500 ember kellett kitelepíteni otthonából - tájékoztatott a spanyol közszolgálati televízió (RTVE). A régióban készült légifelvételeken látszik, hogy hatalmas területek, termőföldek és lakott térségek kerültek víz alá.
Több települést is teljesen megközelíthetetlenné tett az áradás, például Los Alcázaresben többeket helikopterrel kellett evakuálni. A mentésekben a hadsereg különleges egysége is közreműködik. A rossz idő miatt a murciai repülőtér forgalmát lezárták, és néhány órára az almeríai légikikötő is bezárt, ahogy a Baleár-szigetek fővárosának, Palmának reptere sem indított és fogadott járatokat több mint egy órán keresztül. A spanyol közlekedési hatóság (DGT) tájékoztatása szerint útzár van érvényben több mint 80 autóúton Murcia és Valencia területén.


A víz okozta pusztítás képei bejárták a sajtót és az internetes közösségi oldalakat. Otthonukban rekedt emberek tettek közzé olyan mobiltelefonos felvételeket, amelyeken látszik, hogy az utcán hömpölyög árhullám, magával sodorva faágakat, kukákat, motorokat és autókat is. A valenciai autonóm közösségben található Orihuela lakói állítják: nem emlékeznek arra, hogy valaha ennyi eső esett volna. Benyomásukat a meteorológiai szolgálat is igazolta: az elmúlt 48 órában négyzetméterenként 400 litert meghaladó csapadékmennyiséget mértek a településen. Itt is többeket kellett kitelepíteni, mert a Segura folyó kiöntött medréből, és házakba tört be. Mintegy ötezer ember maradt áram nélkül.
Ontinyentben a csütörtökön kitelepített mintegy száz ember továbbra sem térhet haza, mert újabb árhullámtól tartanak, noha az esőzés a nap folyamán alábbhagyott. A településen hat óra alatt négyzetméterenként több mint 300 liter csapadék esett, akkora mennyiség, amennyi általában fél év alatt szokott. A levonult ár sarat, törmeléket, szemetet, felborított járműveket hagyott maga után.

Fidel Castro krokodiljának harapása miatt amputálták egy svéd férfi karjáthttp://www.life.hu/news/20190913-fidel-castro-krokodiljanak-harapasa-miatt-amputaltak-egy-sved-ferfi-karjat-1.htmlFidel Castro hajdani kubai vezető tulajdona volt az a krokodil, melynek harapása miatt amputálták egy svéd férfi karját - írta egy svéd napilap. News--Erdőtüzek keletkeztek több helyen Görögország déli részénhttp://www.life.hu/news/20190914-erdotuzek-keletkeztek-tobb-helyen-gorogorszag-deli-reszen.htmlA nagy szárazság és az erős szél miatt több helyen keletkeztek erdőtüzek pénteken Görögország déli részén.News--A szélsőséges időjárás miatt hétmillió ember hagyta el otthonát szerte a világon az év első felébenhttp://www.life.hu/news/20190913-a-szelsoseges-idojaras-miatt-hetmillio-ember-hagyta-el-otthonat-szerte-a-vilagon-az-ev-elso-feleben-1.htmlKözel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás miatt szerte a világon az idei év első felében, és ilyen tekintetben előreláthatólag a mostani lesz az egyik legkatasztrofálisabb esztendő - közölte az országokon belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre).NewsOrigoTrópusi vihar vonul végig a hurrikán sújtotta Bahamákon az elkövetkező napokbanhttp://www.life.hu/news/20190913-tropusi-vihar-vonul-vegig-a-hurrikan-sujtotta-bahamakon-az-elkovetkezo-napokban-1.htmlTrópusi vihar vonul végig az elkövetkező napokban a Bahamákon, ahol két héttel ezelőtt hatalmas pusztítást vitt véghez a rendkívüli erejű Dorian hurrikán - figyelmeztetett helyi idő szerint csütörtökön a miami hurrikán-előrejelző központ. News--Világháborús bombát hatástalanítanak vasárnap a Móricz Zsigmond körtérnélhttp://www.life.hu/news/20190913-vilaghaborus-bombat-hatastalanitanak-vasarnap-a-moricz-zsigmond-korternel.htmlVilágháborús bombát hatástalanítanak vasárnap Újbudán a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei. Emiatt kiürítésre és lezárásokra kell készülni a Móricz Zsigmond körtérnél.News--Időjárás: komoly lehűlés jön jövő hét elejénhttp://www.life.hu/news/20190913-idojaras-komoly-lehules-jon-jovo-het-elejen.htmlJövő hét elején jön a hideg, beköszönt az igazi ősz. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.