Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

birka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elpusztult Chris, egy ausztráliai merinói juh, amelyről egy alkalommal több gyapjút nyírtak le, mint bármely más birkáról a világon.

A 10 éves kasztrált kost kedden reggel találták holtan a canberrai központú Little Oak állatmenhelyen. Gondozói szerint az állattal az öregség végzett.

Chris 2015-ben vált világhírűvé, amikor a főváros, Canberra külterületén rátaláltak az elkóborolt állatra, amely több mint öt éve nyíratlan gyapjának hatalmas súlya alatt roskadozva vonszolta magát előre.
A birkáról 40,2 kilogramm, harminc pulóverhez elegendő gyapjút nyírtak le. Az állat ezzel nem hivatalos világrekordot állított fel, mint az egy alkalommal legtöbb gyapjút adó juh.

A rekordot addig egy új-zélandi birka, Big Ben tartotta, amelyet csaknem 29 kilónyi gyapjúval a testén találtak meg 2014-ben. A 180 kiöregedett vagy betegeskedő haszonállatot gondozó Little Oak Sanctuary "megtört szívvel" tudatta kedden "az édes, kedves és békés lélek" távozását az örök legelőkre. Az ausztrál merinói juhokat a gyapjukért tenyésztik és évente nyírják őket, alkalmanként átlagosan 5 kilónyi gyapjút vágnak le róluk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.