Egy brit kutatás szerint még a múzeumokban is a hím egyedek vannak többségben

kutatás egyed hím múzeum brit kutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szerdán publikált brit kutatás szerint túlreprezentáltak a hím állatok a világ nagy természettudományi gyűjteményeiben, ami részben szexista előítéletekkel magyarázható.

A kutatást szerdán publikálták egy rangos brit tudományos folyóiratban, a Proceedings of the Royal Society B-ben.

Egy kutatócsoport

2,5 millió madarat és emlőst vizsgált meg

öt nagy természettudományi múzeum (London, Párizs, New York, Washington, Chicago) 18. század óta keletkezett gyűjteményében.

Megállapítottak, hogy az ott őrzött madaraknak csak 40, az emlősöknek pedig 48 százaléka nőstény.

A legrosszabbul a verébfélék nőstényei jártak, amelyek 9,7 százalékos arányban képviseltetik magukat. A denevérek 9,9 százaléka nőstény, a kormos légykapóknál ez az arány 11,5 százalék. A juhok és a menyétek körében 24 százalék a nőstények aránya. A párosujjú patások között 40 százalék a nőstények aránya, de ez még mindig nem tükrözi a valós helyzetet, mert a vadonban többségben vannak a nőstény párosujjú patások. -írja a ragazze.

Natalie Cooper, a Londoni Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a gyűjteményekben meglévő nemi aránytalanság nem magyarázható kizárólaga hím madarak színpompásabb tollazatával, egyes emlősök hímjeinek szebb, nagyobb szarvával, agancsával, agyarával.

"A tudományt is emberek művelik, és az emberekben mélyen gyökerezik a hím élőlények iránti elfogultság.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a nőstényeket, nem kapunk teljes képet az élővilágról. Márpedig ez fontos például akkor, ha meg akarjuk jósolni, miként változik az állatok nagysága a klímaváltozás hatására, és fontos a genomikában, a parazitológiában is" – fejtegeti Natalie Cooper.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.