Késeléses támadás Londonban: többen megsebesültek, egy embert lelőtt a rendőrség

Forrás: MTI/AP/Frank Augstein -
támadás London kés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Scotland Yard péntek délutáni beszámolója szerint többen megsebesültek egy késeléses támadásban London belvárosában, a Temzén átívelő London híd közelében. A rendőrök egy embert lelőttek.

A London hidat és környékét a rendőrség lezárta. A londoni rendőrség pénteken késő délután közzétett részletesebb beszámolója szerint az incidens körülményei egyelőre nem egyértelműek. A közlemény megfogalmazása szerint azonban a hatóságok elővigyázatosságból

"úgy kezelik a történteket, mintha az incidens a terrorizmushoz lenne köthető".

A Scotland Yard szerint a kivonuló fegyveres rendőri egységek egy embert lelőttek.
A tájékoztatás nem terjed ki arra, hogy az illető életét vesztette-e. A nem sokkal korábbi rendőrségi közleményben az szerepelt, hogy a helyszínen egy embert őrizetbe vettek.

A rendőrség szerint a késelésnek több sebesültje van.

Egyelőre az ő állapotukról sincs hivatalos hír. A hídon péntek délután egy kamion állt keresztben, félig átlógva a szemközti forgalmi sávba, pótkocsijának belső terét a rendőrök vizsgálták.
Boris Johnson brit miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, hogy a hatóságoktól folyamatos tájékoztatást kap a történtekről.

London, 2019. november 29. Késeléses támadás miatt a rendőrség kiüríti a környéket a London híd déli lábánál 2019. november 29-én. Többen megsebesültek. Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Priti Patel belügyminiszter e hónap elején bejelentette, hogy mérsékelték a brit elhárító hatóságok a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét. Patel az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.

Az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a harmadik szintre, "jelentősre" módosították a készültségi fokozatot.

A nagy-britanniai terrorkészültségi fokozat 2014 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan.
A London hídon 2017. június 3-án este három terrorista egy furgonnal a híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.
A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.
Néhány héttel korábban hasonló támadás történt a parlament közvetlen közelében lévő Westminster hídon is, ahol egy magányos elkövető szintén a járdán közlekedő gyalogosok közé hajtott, majd furgonjából kiszállva késsel megölt egy rendőrt. A támadót a parlament fegyveres őrsége agyonlőtte. Ebben a merényletben az elkövetőn kívül öten vesztették életüket.

Azóta mindkét hídon beton- és acélelemekből álló kordonnal választották el a járdát az úttesttől.


Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a készültségi fokozat mérséklésének november eleji bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az intézkedés jelzi, hogy "pozitív fejlemények" történtek a terrorfenyegetettség csökkentésében, de változatlanul valószínű terrortámadások megkísérlése. Basu részletek nélkül hozzátette: a terrorelhárító szolgálat hozzávetőleg 800 vizsgálatot folytat, és 2017 óta 24 terrortámadási terv végrehajtását akadályozta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.