Vérdopping miatt sífutókat tiltottak el négy évre

sportoló vérdopping eltiltás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavaly februári északisí-világbajnokságon végrehajtott razzia nyomán kirobbanó és több sportágat érintő doppingügy fejleményeként pénteken három északisíző eltiltását jelentette be a nemzetközi síszövetség. 

A világkupa-sorozat finnországi rajtjához igazított FIS-bejelentés szerint négy évig nem versenyezhet a 32 esztendős Alekszej Poltoranyin, a kazahok kétszeres világbajnoki bronzérmes sífutója tiltott vértranszfúzió miatt. Hasonlóképpen doppingolt és ugyancsak négy évre szóló eltiltást kapott a 48 esztendős, egyaránt kétszeres olimpiai és világbajnok észt Andreas Veerpalu, és honfitársa, a nemzetközileg kevésbé eredményes, 30 éves Karel Tammjärv is.

Vérdopping miatt tiltották el a sportolókat - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


Az ominózus razzia során öt sífutót vettek őrizetbe, majd március 20-án a müncheni ügyészség közölte, hogy - öt különböző sportágból - nyolc nemzet 21 sportolóját gyanúsítják vérdoppingolással - írja az MTI:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.