Itt a tél: Estig akár 15 cm hó eshet, helyenként ónos eső is várható

Forrás: Hans/Pixabay -
hideg ónos eső tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ország északkeleti részén komolyabb havazás várható, négy megyére viszont ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést.

A déli órákig borult lesz az ég, majd észak felől gyorsan felszakadozik, jelentősen csökken a felhőzet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Délelőtt az ország északkeleti harmadában és a főváros térségében havazás, délen, és az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon döntően eső lesz a jellemző, de a kettő közti átmeneti zónában eső, havas eső, fagyott eső, havazás, néhol ónos eső egyaránt előfordulhat. Kora délutántól kezdve észak felől gyorsan megszűnik a csapadék, egyre inkább csak délen lehet eső, ami havas esőbe, havazásba vált át.

Forrás: Hans/Pixabay

Késő estére mindenütt megszűnik a csapadék.

A déli, délkeleti szél északnyugatira fordul, többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik, így Dunántúli-középhegységben hóátfúvás is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. Késő estére általában -3, +3 fok közé csökken a hőmérséklet, de a havas, kevésbé szeles északkeleti tájakon már késő este jóval hidegebb lesz ennél.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az OMSZ narancssárgafigyelmeztetést adott ki ónos esőre Budapestre, illetve Pest és Fejérmegyére, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom és Veszrém megyére.

A havazással érintett területeken hétfő reggelre 5 cm-es hóréteg boríthatja a tájat, estig pedig összességében 2-10 cm friss (tapadó) hó valószínű, de a hegyekben ez 15-20 cm is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.