Először figyeltek meg óriásbolygót fehér törpecsillag közelében

Világegyetem csillagász óriásbolygó Naprendszer törpecsillag rák csillagkép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Először figyeltek meg óriásbolygót fehér törpecsillag közelében. A felfedezést az Európai Űrügynökség (ESO) Nagyon Nagy Teleszkópjával tették - adta hírül az MTI.

A szakértők szerint egy elpárolgó bolygóról van szó, amely szorosan egy forró fehér törpe körül kering.
A rendszer olyan, mint amilyen a Naprendszer is lehet majd a távoli jövőben. Egy a Neptunuszhoz hasonlatos bolygó kering a forró fehér törpe - egy Naphoz hasonlatos csillag maradványa - körül nagy közelségben. Ezáltal légköre "elkopik" és egy gázkorong alakul ki a csillag körül.
A Boris Gänsicke, a Warwicki Egyetem tudósa által vezet kutatócsoport az 1500 fényévnyi távolságra lévő, WDJ0914 1914 jelű csillag szokatlan tulajdonságait a chilei Atacama-sivatagban lévő Nagyon Nagy Teleszkóp X-Shooter nevű műszerével elemezte.

Megfigyelési adatok és elméleti modellek kombinálásával egy brit, chilei és német csillagászokból álló csoport végül tiszta képet alakított ki a Rák csillagképben lévő szokatlan csillagrendszerről.

A fehér törpe a kutatók szerint 28 ezer Celsius-fokos hőmérsékletével ötször olyan forró, mint a Nap felszíne. A bolygó viszont jeges és legalább kétszer akkora, mint a csillag.

Mivel a fehér törpe közvetlen közelében kering, annak nagy energiájú protonjai fokozatosan elfújják a bolygó légkörét.

A gáz nagy része elillan, egy része viszont koronggá áll össze. Az egyébként rejtett exobolygót ez a korong teszi láthatóvá.

Gänsicke hozzátette, hogy a felfedezés "új fényt vet a bolygórendszer végleges sorsára".

A Naphoz hasonló csillagok ugyanis életük nagy részében magjuk hidrogénjét égetik el. Amint elfogy ez a hajtóanyag, vörös óriássá fúvódnak és eközben elnyelik a közelben lévő bolygókat. Végül elveszítik külső rétegeiket és csak egy kiégett magot, egy fehér törpét hagynak hátra.

Eddig nem találtak még bizonyítékot a kutatók fehér törpe körül keringő, túlélő óriásbolygóra. A WDJ0914 1914 jelű csillag esetében lehetséges, hogy a bolygója közelebb húzódott hozzá az után, hogy az anyacsillag fehér törpévé vált.

Elképzelhető, hogy az új röppálya a rendszer más bolygóival való gravitációs kölcsönhatás eredménye. Ez azonban azt jelentené, hogy több mint egy bolygó élte túl a csillag fehér törpévé válását.

A csillagászok felfedezésükről a Nature című tudományos folyóiratban számoltak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.