Először észleltek kardszárnyú delfineket a szicíliai tengerszorosban

Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography -
kardszárnyú delfin Szicília
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Először észleltek kardszárnyú delfineket a Szicília és az olasz szárazföld közötti tengerszorosban.

A Marecamp olasz turisztikai ügynökség közlése szerint egy sporthorgász fedezte fel a három gyilkos bálnát a Szicília és az olasz szárazföld közötti tengerszorosban, amikor hajójával Messina felé tartott.
"Először féltem a hatalmas állatoktól, de végül csaknem egy órán keresztül a közelükben maradtam" - mondta Simone Vartuli az AFP hírügynökségnek.

Három kardszárnyú delfint láttak a szicíliai tengerszorosban - Képünk illusztráció Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

Az állatokat néhány nappal korában Genova kikötőjének közelében látták, eszerint mindössze egy hét alatt 800 kilométert tettek meg - mondta el Clara Monaco, a Marecamp tengerbiológusa. Hozzátette:

problémát jelenthet, ha a kardszárnyú delfinek a tengerszorosban tartózkodnak, mert ott könnyen összeütközhetnek a hajókkal.


Monaco kiemelte, hogy az állatokat nem szabad túlzottan megközelíteni, mert az nagy stresszt jelenthet számukra. Aki meglátja őket, annak azonnal értesítenie kell a parti őrséget.
A gyilkos bálnákat, vagyis orkákat a kihalás fenyegeti. A legnagyobb veszélyt számukra elsősorban a halászhálókba való belegabalyodás és a tengeri olajkitermelés okozta lárma jelenti, ez utóbbi miatt elveszíthetik tájékozódási képességüket. Emellett egyre több állat pusztul el a hajókkal való összeütközés következtében is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.