Ötven nőt tartott rabszolgasorban egy szektavezért: letartóztatták

Forrás: Shutterstock -
rabszolga szektavezér bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti: Mintegy ötven nőt és számos gyermeket rabszolgasorban tartó, hatvanas éveiben járó szektavezért tartóztattak le hétfőn Jeruzsálemben - jelentette a helyi média.

A rendőrség a hozzájuk érkezett panaszok nyomán két hónapja kezdett nyomozást a szekta ügyében. A csoportot vezető rabbival együtt letartóztattak nyolc nőt is és a rabbi feleségét is kihallgatták.

A Jeruzsálem belvárosában, a buharai negyedben lévő épületet ultra ortodox női bentlakásos iskola címen működtették, ahol zsúfolt és embertelen körülmények közepette éltek a nők és a gyermekek.

Embertelen körülmények között tartott nőket és gyerekeket egy szektavezért Forrás: Shutterstock

A rabbi teljesen ellenőrzése alatt tartotta a szekta tagjait, a legkisebb ügyekben is engedélyt kellett kérniük, és csak beleegyezésével fordulhattak orvoshoz súlyosabb esetekben is. Az általa engedélyezett munkákból származó fizetségek egy részét át kellett adniuk a szekta vezetőjének.

A részben kiskorú nőknek többek között tűzbe kellett tartani kezüket, hogy "megértsék a pokol jelentését", és az újonnan csatlakozó lányokat elszakították családtagjaiktól

- értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A nők ellen szexuális vétségeket is elkövetett a szekta vezetője, s az engedetlenséget szigorúan megbüntette: például negyven napig tartó élelemmegvonással - közölte a tizenhármas kereskedelmi televízióban az ügyben eljáró szociális illetékes.
A hétfői őrizetbe vétel előtt több nő elhagyta a közösséget, és tanúvallomást tettek a magát rabbinak nevező szektavezér ellen. Ennek nyomán a rendőrség titkos nyomozást folytatott és bizonyítékokat gyűjtött.

A szektavezető tagadja az ellene felhozott vádakat. 2015-ben hasonló okból már letartóztatták, de akkor szabadon engedték, mert a közösség több tagja mellette tanúskodott.

A rendőrséghez 2011 óta érkeztek panaszok az ott élő nők rokonaitól, de a hatóságok mindeddig tehetetlenek voltak, mert nagykorú emberekről volt szó, akik szabad akaratukból választották ezt az életformát.

A bíróság hét napig meghosszabbította a szektát vezető rabbi előzetes letartóztatását, mivel bizonyítékaik vannak arról, hogy bántalmazta az ott élő nőket és kiskorú gyermekeiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.