Ausztrál tűzvész - Áradásokat okoznak a heves zivatarok, de sok helyütt ég még a bozót és az erdő

Forrás: Boredpanda -
zivatar ausztrál bozóttűz tűzvész áradás Ausztrália
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Súlyos áradásokat okoznak a heves zivatarok Ausztrália keleti részén, és sok helyütt országutak váltak járhatatlanná, még mindig közel száz helyen ég az erdő és a bozót, sőt, vannak olyan térségek, amelyeket eddig elkerültek a három napja kezdődött kiadós esőzések.

Az északkelet-ausztráliai Queensland egyes részein az éjszaka folyamán a havi átlagot háromszorosan meghaladó csapadék hullott. Bár nagyobb károkról nem érkeztek hírek, lakott területek kerültek víz alá, parkokat és turistalátványosságokat kellett bezárni. Számos országút vált járhatatlanná a felhőszakadások okozta áradások miatt. A helyi média híradásaiban felvételeket mutattak be több tucat, árvíz által elsodort gépkocsiról.

A queenslandi meteorológiai intézet szombat reggeli tájékoztatása szerint a csapadék intenzitása alábbhagyott ugyan, de egész hétvégén előfordulhatnak még záporok és zivatarok.

Hiába érkezett meg az eső, még mindig rengeteg helyen és Ausztrália Forrás: Boredpanda

A Queenslandtől délre fekvő Új-Dél-Wales államban áramkimaradások voltak a viharos éjszaka után. A helyi tűzoltóság abba reménykedik, hogy a csapadék segít majd eloltani a megmaradt 75 tűzgócot, amelyek harmadának a terjedését egyelőre megfékezni sem tudták. Egyes térségekben azonban egy csöppnyi eső sem esett.

Szombaton az ország délkeleti csücskén fekvő Victoria államban is még tucatnyi helyen égett a bozót, de az ottani meteorológiai szolgálat is heves viharokat jelzett előre a hét végére.

Az Ausztrália keleti partvidékére zúduló eső nagy segítség a tavaly szeptember óta tartó, példátlan méretű tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.