Segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják a Viking Sigyn mögött haladó hajó kapitányát

Forrás: MTI/Máthé Zoltán -
Dunai hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ügyészség kezdeményezte a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajó mögött haladó Viking Idun hajó segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított kapitányának bűnügyi felügyeletét - tudatta a Fővárosi Főügyészség közleményben szerdán.

A Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajót követő hajó ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán


A férfi a rendőrségi idézésre önként jelent meg. A nyomozó hatóság a gyanúsítottat őrizetbe vette és előterjesztést tett letartóztatására. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azonban a gyanúsított önkéntes megjelenésére is tekintettel a nyomozási bírónak azt indítványozta, hogy az eljárásban való jelenlét biztosítása érdekében a kapitány bűnügyi felügyeletét rendelje el.
A kényszerintézkedésről a nyomozási bíró várhatóan csütörtökön dönt - közölte a főügyészség.
A Viking Sigyn szállodahajó tavaly május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.
A VI-VII. kerületi ügyészség tavaly november 28-án emelt vádat vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt a Viking Sigyn kapitánya ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.