Szarkofágokkal teli 16 ókori sírt találtak Egyiptom középső részén

szarkofág Egyiptom sír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szarkofágokkal teli 16 ókori sírra bukkantak régészek egy háromezer éves temetkezési hely feltárásakor a Kairótól 300 kilométerre délre fekvő Minja város közelében lévő Tuna al-Gabal régészeti lelőhelyen.

A sírokat a késő fáraókorban, Kr.e. 664 és 399 között uralkodó három dinasztiához kötik az egyiptomi szakemberek.

Képünk illusztráció Forrás: Twitter

A sírokban mészkőből készült 20 szarkofágot, öt fa koporsót, több száz amulettet és tízezer kék temetkezési szobrot, a halottakat kísérő úgynevezett usébti figurákat találtak.


Az ilyen gazdag tartalmú sírokat az évszázadok során általában kirabolták, ám ezek a sírok jó állapotban vannak és a kő szarkofágok szépen csiszoltak - hangsúlyozta a leletek bemutatásakor Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkára, a feltárást végző régészcsoport vezetője.
Egy másik szarkofágot, amelynek tetején egy sólyom van, Hórusznak, a sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolt istennek ajánlották, aki Ozirisz és Ízisz fia volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.