Meghalt a Popeye becenéven ismert hírhedt kolumbiai bérgyilkos

Forrás: NORTHFOTO/The Mega Agency/James Breeden / Mega -
halál Popeye kolumbiai drogbáró Pablo Escobar bérgyilkos meghalt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Jhon Jairo Velásquez, a Popeye becenéven ismert hírhedt kolumbiai bérgyilkos, aki egykor Pablo Escobar kolumbiai kartellfőnök szolgálatában - saját bevallása szerint - mintegy 300 embert ölt meg.

Velásquez gyomorrákban halt meg csütörtökön - közölte a kolumbiai büntetés-végrehajtási hivatal (INPEC). Az 57 éves férfit december vége óta kórházban kezelték.

A férfi életének több mint húsz évét töltötte rács mögött, 2014-ben helyezték feltételesen szabadlábra Kolumbia legszigorúbb fegyházából, 2018-ban azonban zsarolás vádjával ismét őrizetbe vették.

Popeye gyakran szerepelt a sajtóban, YouTube-csatornájának több mint 1,2 millió követője van. Önéletrajza magyarul is megjelent Pablo Escobar bérgyilkosa voltam címmel. Az egykori bérgyilkosról sorozat is készült Alias J.J. címmel.

Pablo Escobar hírhedt bérgyilkosa 300 embert ölt meg Forrás: NORTHFOTO/The Mega Agency/James Breeden / Mega

Jhon Jairo Velásquez a medellíni kartellben a bérgyilkosok irányítója volt. Még 18 éves kora előtt csatlakozott a kolumbiai bűnszövetkezethez.

Egy 2015-ös interjúban azt mondta, hogy "legkevesebb 250, talán 300 embert" ölt meg és további 3 ezer gyilkosságra adott utasítást.

A számlájára írt gyilkosságok többségét az 1980-as, 90-es években követte el. 1989 végén részt vett az Avianca légitársaság egyik utasszállítója elleni merénylet megszervezésében 110 ember halálát okozva. Szerepe volt Luis Carlos Galán liberális kolumbiai elnökjelölt meggyilkolásában is. Velásquez lelkén szárad számos bíró, újságíró és rendőr halála is, az áldozatok valamennyien Escobar bűnözői birodalma ellen küzdöttek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.