Spanyolország koronavírus-karantén alatt: Így élik meg a bezártságot a temperamentumos spanyolok

Forrás: AFP/Miguel Riopa -
Spanyoloroszág karantén koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bingó partik az ablakokban, videokonferencián elköltött étvágygerjesztők: az utcai élethez szokott spanyolok filozofikus beletörődéssel próbáltak meg vasárnap alkalmazkodni a COVID-19 járvány terjedésének megakadályozását célzó házi elkülönítéshez.

Spanyolországban, amelyet Európában Olaszország után a második legsúlyosabban érint a járvány, egy nap alatt 2000-rel - több mint 7700-re - nőtt a fertőzések száma, a halottaké pedig elérte a 288-at a vasárnapi adatok szerint.

A rendvédelmi szervek Madrid egyes negyedeiben betartatják a tilalmat, figyelmeztetve a járókelőket, hogy tilos a séta. A városi rendőrség még drónokat és hangosbeszélőket is bevet, hogy rábírja a járókelőket az otthonmaradásra.

Így élik meg a bezártságot a temperamentumos spanyolok Forrás: AFP/Miguel Riopa

Hétéves kislánya eleinte pityergett, mert a barátaival akart játszani. "Amióta elmagyaráztuk neki, normálisan él, elmondtuk, hogy arra is jó a helyzet, hogy együtt játszhatunk kreatív játékokat" - tette hozzá María, aki jógázik és "most először" kenyeret is sütött otthon, a Madrid melletti San Lorenzo del Escorialban.

A bezártság ellen a #YoMeQuedoEnCasa (Otthon maradok) hashtagen egymást követik a zseniális ötletek.

Mint Olaszországban, a zenészek itt is az interneten küldenek meghívót az ablakban tartott "koncertjeikre", az aktív sportolók otthon végezhető gyakorlatokat osztanak meg.
A dél-spanyolországi Sevillában egy szomszédokból álló csoport bingót játszik a balkonokon. Barátok videokonferencián söröznek együtt.
A múzeumok - közöttük a madridi Prado - online látogatásokat kínál, a drámaírók a netre teszik ki a műveiket, film- és sorozatközlők pedig ingyen tartalmakat tesznek elérhetővé.

A kvázi-karantén szolidaritási kezdeményezéseket is ihletett.


A #YoTeHagoLaCompra (bevásárlok helyetted) hashtagen a Facebookon ingyen bevásárlást vagy gyógyszerbeszerzést kínálnak a koronavírussal szemben sérülékenyebb idősek vagy fogyatékkal élők számára.
Szombat este tízkor tapsorkán zúgott az erkélyekről az egészségügyi dolgozók tiszteletére, amelyet vasárnap is meg kívánnak ismételni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.