Dr. Szlávik János elmondta, a szaglás és az ízérzékelés elvesztése a két első tünete a vírusnak

tünet szaglás íz Dr. Szlávik János koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta, mik a koronavírusos betegek első tünetei. 

A Szent László Kórház infektológus főorvosa, dr. Szlávik János az RTL-nek adott interjújában számolt be a koronavírus-fertőzés helyzetéről, és arról, többnyire mik a megbetegedés első tünetei.

Dr. Szlávik János infektológus fotó: Talán Csaba

"

Az elmúlt hetekben nagyon sok beteg számolt be arról, hogy már az első tünet a szaglás, később az ízérzésnek az elvesztése volt,

"Szerencsére a súlyos esetek lezajlása után is az illetők szinte maradványtünetek nélkül gyógyulnak. Pláne az enyhe, tünetmentes esetekben, szinte semmilyen maradványtünet nem marad" – mondta.
Hozzátette, az idősebb betegeknél várható az, hogy egy-két szervrendszerük nem fog ugyanúgy működni, mint a koronavírus-fertőzés előtt.

A statisztikák szerint egy fertőzött két-három embernek adja át a vírust, de vannak úgynevezett szuperterjesztők, ami azt jelenti, hogy ő a váladékaival akár 100 másik embert is meg tud fertőzni.

A doktorúr gyanítja, hogy a következő hetekben felgyorsul majd a betegség, és a csoportos fertőzésből át fogunk jutni a tömeges fertőzések szakaszába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.