A társadalmi távolságtartás gyakorlata eredményes, látszanak a remény első sugarai - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport tagja szerdán a Fox televíziónak adott interjújában.

Fauci ugyanakkor elmondta azt is, hogy az új típusú koronavírus kiváltotta Covid-19 betegségben elhunytak száma még növekedni fog.

A járványügyi szakember figyelmeztetett, hogy a növekvő munkanélküliség és az egyre romló gazdasági helyzet ellenére sem szabad enyhíteni a járvány megfékezését szolgáló korlátozásokon. Mint fogalmazott: éppen ellenkezőleg, "a korlátozások további erősítésének ideje jött el".Fauci úgy vélekedett, hogy New Yorkban - az új fertőződések és a halálesetek emelkedése ellenére is - kezd laposodni a járvány görbéje. Kifejtette azt is, hogy a Fehér Ház munkacsoportjában dolgoznak azon a tervezeten, amely meghatározná, hogy az amerikaiak mikor, hogyan, milyen ütemben térhetnének vissza a munkába, és általában a normális mindennapi élethez.

Fauci doktor szerdán telekonferencián tájékoztatta a képviselőház demokrata párti politikusait is a járványhelyzetről és a meghozott intézkedésekről. A törvényhozók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy hol tartanak az antitestkutatások és antitesttesztelések. Fauci röviden annyit mondott: dolgoznak rajta.

Forrás: AFP/Angela Weiss

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a CNBC televíziónak adott interjújában azt fejtegette, hogy New York városának, amelyet az amerikai pénzvilág fővárosának nevezett, az átlagosnál és a többi tagállaménál hosszabb időre lesz szüksége a gazdasági élet újraindításához.

Donald Trump amerikai elnök szerda délután katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Vermont államot is. Ez azt jelenti, hogy ez az északkeleti tagállam szintén külön anyagi segítséget kap a szövetségi kormányzattól.

Vermont az 52-ik a sorban a katasztrófa sújtotta területek között: az elnök eddig 47 tagállamot, az Északi Mariana-szigeteket és Puerto Ricót, az Egyesült Államok társult államait, a szövetségi fővárost, Washington DC-t, és a két amerikai külbirtokot, az Amerikai Virgin-szigeteket és Guamot nyilvánította katasztrófa sújtotta vidéknek.