A csütörtöki napra 980-ra emelkedett a fertőzöttek száma és 8 beteg vesztette életét a koronavírus miatt. Mindenki azt találgatja, mikor tetőzik hazánkban a járvány, és mikor nyugodhatunk meg végre.

Ferenci Tamás, biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense szerint sok tényezőn múlik a járványgörbe alakulása. A szakértő úgy véli, az eddigi védekezés működik, de a járvány tetőzését nem hozza előre. Valószínűleg tízszer annyi fertőzött van az országban, mint amit a statisztika mutat. 

A minél több tesztelés lehet a leghatékonyabb védekezés?Forrás: Shutterstock


A biostatisztikus szerint a cél az lenne, hogy egy fertőzött csak egy embert betegítsen meg.
Az intézkedések eredmény, melyeket a kormány meghoz, csak két hét múlva érzékelhető. A járvány végét nem lehet megbecsülni, ehhez ismerni kellene a hosszú távú stratégiát. A legfontosabb a minél több tesztelés lenne.
Ugyanezt mondja a Széchenyi-díjas professzor, Kertész János is. Szerinte a nyári lecsengés után a vírus akár újra támadhat.
„Ha valakiről kimutatják, hogy hordozó és otthon marad, az már nem tudja továbbadni a kórt. Csak minél több teszteléssel lehet megelőzni a bajt, és akkor a gazdaságot sem kell úgy leállítani, mint most„ – mondta a Blikknek.